12:10 15.04.2019

Рада ЄС затвердила оновлену газову директиву, яка в перспективі охоплює Nord Stream 2

2 хв читати
Рада ЄС затвердила оновлену газову директиву, яка в перспективі охоплює Nord Stream 2

Рада ЄС у понеділок оголосила, що затвердила європейську газову директиву з урахуванням внесених поправок, яка в перспективі охоплює Nord Stream 2.

Голосування відбулося в раді ЄС із сільського господарства та рибальства. Згідно з процедурою ухвалення рішень в ЄС, схвалений Європарламентом законопроект може затверджувати будь-яка з рад міністрів Євросоюзу. Схвалення документа на засіданні в Люксембурзі відбулося без обговорення.

Згідно з результатами голосування, оновлену газову директиву підтримали 27 із 28 країн ЄС. Представник Болгарії на голосуванні утримався.

Як повідомлялося, Європарламент проголосував 4 квітня за оновлену директиву, що поширює правила газового ринку ЄС на трубопроводи, прокладені з країн, що не входять до Союзу, зокрема Nord Stream 2 ("Північний потік - 2"), який має простягнутися з Росії до Німеччини.

"Це кінець ери монополії на європейському газовому ринку - монополії, яка або загрожує підвищеними цінами, або просто перекриттям крана", - наголосив, представляючи членам Європарламенту законопроект, доповідач із цього питання, голова комітету ЄП з питань промисловості, досліджень та енергетики Єжи Бузек.

Оновлена директива передбачає, що частини трубопроводів, що йдуть із третіх країн, прокладені територією ЄС, включно з територіальними водами, матимуть відповідати вимогам, які застосовуються до внутрішніх трубопроводів ЄС.

Серед головних вимог - поділ компаній-постачальників газу і підприємств, що транспортують його, доступ до труби інших операторів, прозоре регулювання тарифів за прокачування. Це означає, що компанія-оператор "Північного потоку - 2" має бути незалежною від "Газпрому", а 50% її пропускної потужності мають резервуватися для альтернативних постачальників. Винятки можливі, але лише зі схвалення Єврокомісії.

У ЄС природний газ переважно використовується для опалення будинків і вироблення електроенергії. Ним забезпечується четверта частина загального енергоспоживання. Багато країн ЄС залежать від імпорту газу. Понад 70% його імпортується, й очікується подальше зростання імпорту, повідомлялося в матеріалах Європарламенту.

За даними за третій квартал 2018 року, головним постачальником газу до ЄС була Росія (47%), за нею слідували Норвегія (34%), Алжир і Лівія (разом 8,6%). Основний маршрут постачань російського газу проходив через Україну (майже половина всього обсягу), потім слідували трубопровід з Ямалу через Білорусь (майже 20%) і Nord Stream 1 ("Північний потік - 1", 30%). 89% газу імпортується до ЄС трубами, решта - суднами у вигляді ЗПГ.

Після голосування в раді ЄС закон із новими поправками має бути опубліковано в офіційному журналі Євросоюзу. Через 20 днів після публікації в журналі поправки набудуть чинності. Потім у країн ЄС буде дев'ять місяців, щоб адаптувати свої відповідні національні законодавства до нового європейського закону.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

Ситуація з е/е покращиться наступного тижня з потеплінням, але її дефіцит зберігатиметься ще довго - глава "Укренерго"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА