14:21 23.04.2019

Україні може знадобитися заміщення 80-180 тис. тонн білоруського дизпалива - "А-95"

2 хв читати
Україні може знадобитися заміщення 80-180 тис. тонн білоруського дизпалива - "А-95"

Україні через припинення Білоруссю експорту світлих нафтопродуктів може знадобитися замістити від 80 тис. тонн до 180 тис. тонн білоруського дизельного палива, заявили в консалтинговій групі "А-95".

"Ринку потрібно замістити великий обсяг дизельного палива. За оптимістичним сценарієм належить знайти 80-100 тис. тонн, за песимістичним - 150-180 тис. тонн", - наводить прес-служба групи слова директора "А-95" Сергія Куюна.

За його словами, в 2019 році Україна в середньому щомісяця імпортувала з Білорусі майже 160 тис. тонн дизпалива, його частка за підсумками I кварталу 2019 року становить 34,5% ринку.

У групі вважають, що основними джерелами заміщення білоруського палива стане імпорт морем, а також можливе нарощування переробки "Укртатнафтою" (Кременчуцький НПЗ, Полтавська обл.)

Згідно з даними консалтингової групи, в травні збережеться високий рівень прокачування російського дизпалива нафтопродуктопроводом "ПрикарпатЗахідтранс" – майже 280 тис. тонн.

Що стосується цін на нафтопродукти, то в "А-95" зазначили, що найближчим часом вони продовжать зростати, проте основним драйвером буде підвищення котирувань на світовому ринку внаслідок зменшення постачань з Ірану та Венесуели.

"Наразі світова кон'юнктура сформувала потенціал зростання в розмірі до 1 грн/л. Фактор переходу на альтернативне постачання дизпалива позначиться на цінах у травні і становитиме майже 1 грн/л", - зазначили в групі.

На тлі останніх подій, група закликала уряд прискорити реалізацію заходів щодо зниження енергозалежності від постачань із країн СНД. При цьому серед першочергових кроків є внесення до Верховної Ради законопроекту про створення запасу нафти і нафтопродуктів, збалансування оподаткування нафтопродуктів, зниження портових зборів на перевалку нафти і нафтопродуктів і пріоритетне забезпечення рухомим залізничним складом морських нафтоперевалочних комплексів.

Як повідомлялося, 18 квітня 2019 року уряд РФ повідомив про введення з 1 червня 2019 року заборони на експорт нафти і нафтопродуктів в Україну у відповідь на розширення Україною списку заборонених для імпорту на територію України російських товарів. До переліку товарів, заборонених до експорту в Україну, потрапили: нафта або нафтопродукти сирі, отримані з бітумінозних порід (код ТН ЗЕД 2709). Водночас низка нафтопродуктів (за кодом ТН ЗЕД 2710) - прямогонний бензин, бензини товарні, дизельне паливо, пропан, бутан, інші зріджені гази будуть експортуватися з РФ в Україну за спецдозволами, що видаються міністерством економічного розвитку Росії.

23 квітня Білорусь вимушено призупинила експорт світлих нафтопродуктів до України, Польщі та країн Балтії через надходження неякісної російської нафти.

Раніше директор консалтингової групи "А-95" С.Куюн повідомляв, що імпорт до України нафти і нафтопродуктів на тлі проблем з якістю нафти, що надходить на територію Білорусі, багато в чому залежить від того, як скоро білоруська сторона зможе надати партнерам детальну інформа

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА