13:56 15.05.2019

Публічний міжнародний фінаудит "Укроборонпрому" має бути розпочато до кінця травня

3 хв читати
Публічний міжнародний фінаудит "Укроборонпрому" має бути розпочато до кінця травня

Проведення публічного міжнародного фінансового аудиту держконцерну "Укроборонпром" у рамках розслідування корупційних порушень у держконцерні, закріплене березневим рішенням Ради національної безпеки і оборони (РНБО), має бути розпочато до кінця травня, заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

Під час засідання Кабінету Міністрів у середу прем'єр повідомив, що провів декілька нарад щодо фінаудиту "Укроборонпрому" минулого і поточного тижня: ключова умова - його має проводити аудиторська фірма, що має світову репутацію і довіру.

"Ось такий нам потрібен аудит, а не просто формальний. Тому ми ухвалили рішення про те, щоб зобов'язати "Укроборонпром" протягом десяти днів завершити всі юридичні процедури з такими аудиторськими компаніями, визначити переможця і розпочати публічний фінансовий аудит "Укроборонпрому", - наголосив Гройсман.

За словами прем'єра, за підсумками фінаудиту держконцерн повинен буде "відзвітувати за кожну витрачену копійку за попередні роки".

У зв'язку з цим глава уряду також висловився за посилення контролю над витрачанням бюджетного фінансування оборонно-промислового комплексу (ОПК) на виробництво оборонної продукції, включно з держзамовленням "Укроборонпрому", а також за забезпечення "максимальної прозорості" держфінансування держконцерну.

"Велика частина фінансування, замовлень має бути відкритою", - сказав Гройсман.

Уряд готовий або дати відповідне доручення Міністерству фінансів, або підготувати відповідні зміни до чинного закону про держоборонзамовлення (ДОЗ) і подати свій законопроект до парламенту, сказав прем'єр.

Як повідомлялося, за підсумками засідання РНБО з питань реформування "Укроборонпрому", що відбулося 6 березня, Радбез доручив Кабміну розглянути можливість створення центрального органу виконавчої влади (ЦОВВ), який забезпечує формування і реалізацію державної оборонно-промислової політики. Тоді ж президент Петро Порошенко доручив забезпечити в терміновому порядку розширення складу наглядової ради "Укроборонпрому", поповнивши її міжнародними спеціалістами з країн-членів НАТО, а також забезпечити проведення міжнародного незалежного аудиту "Укроборонпрому" в рамках розслідування корупційного скандалу, що вибухнув у медіа в розпал президентської передвиборної кампанії навколо держконцерну.

24 квітня на засіданні уряду ухвалено рішення про надання МЕРТ повноважень ЦОВВ із питань формування та реалізації держполітики в ОПК.

Відповідно до ухваленого Верховною Радою в червні 2011 року закону України, на сьогодні МЕРТ як уповноважений урядом орган спільно з держконцерном "Укроборонпром" забезпечує управління об'єктами держвласності в ОПК.

З 2016 року на МЕРТ покладено функції держзамовника зі створення нових і нарощування наявних виробничих потужностей в ОПК. У березні 2018 року указом президента заступника міністра МЕРТ Юріяй Бровченка призначено головою міжвідомчої комісії з питань ОПК при РНБО.

У червні 2018 року Верховна Рада відхилила пропозиції закріпити в новому базовому законі "Про національну безпеку України" створення в системі центральної виконавчої влади спеціального органу з питань ОПК.

Згідно з держбюджетом, в 2019 році на держфінансування програм розвитку ОПК за лінією МЕРТ передбачено 2,42 млрд грн, що на 20,37% менше порівняно з 2018 роком. Це 25,8% бюджету відомства, який становитиме 9,38 млрд грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА