19:37 27.05.2019

Новий енергоринок варто запускати з перехідним періодом, щоб уникнути перебоїв з енергопостачанням

2 хв читати
Новий енергоринок варто запускати з перехідним періодом, щоб уникнути перебоїв з енергопостачанням

Мерія Києва підтримує необхідність запровадження нового ринку е/е, проте його запуск має відбуватися з перехідним періодом, який дасть змогу всім учасникам адаптуватися до роботи в нових умовах, заявив заступник голови Київміськдержадміністрації (КМДА) Петро Пантелеєв.

"Безумовно, кроки у напрямі реформування давно назріли в Україні, і проведена колосальна підготовча робота для їх втілення. Тим не менше, як заступник голови КМДА я бачу ті практичні ризики, які сьогодні стосуються виконання нового закону України "Про ринок електричної енергії". У першу чергу я говорю про те, що перезавантажити нашу енергетику за новими правилами через місяць ми не готові", - наводить його слова прес-служба КМДА.

За словами Пантелеєва, ТЕЦ у містах сьогодні не зможуть отримати тимчасову підтримку від держави та виявляться перед загрозою зупинення в розпалі підготовки до нового опалювального сезону.

Отже, підсумував чиновник, запуск ринку з 1 липня становитиме реальну загрозу для життєдіяльності країни.

"Я повністю підтримую створення реального ринку електроенергії, як кроку, що наближає нас до європейських стандартів. Однак, як і більшість країн Європи, що пройшли цей шлях, мали набагато більше часу для імплементації таких складних механізмів. Тому треба дослухатись до думки експертів, зокрема міжнародних, і дати можливість енергетикам попрацювати в умовах перехідного періоду як мінімум три місяці, а оптимально протягом року", - висловив переконання Пантелеєв.

Як повідомлялося, на 1 липня 2019 року в Україні заплановано запуск нового оптового ринку електричної енергії, проте учасники ринку відзначають неготовність деяких сегментів нової моделі до роботи із запланованої дати. У зв’язку з цим у парламенті минулого тижня було зареєстровано кілька законопроектів, які передбачають перенесення запуску ринку. Про необхідність відстрочки заявляють і деякі міжнародні організації, зокрема Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), представництво Європейського Союзу та представництво Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) в Україні.

Народні депутати Олександр Домбровський і Лев Підлісецький 22 травня 2019 року зареєстрували законопроект №10318 про перенесення запуску нового оптового ринку е/е на три місяці - з 1 липня на 1 жовтня поточного року. Проект пропонує внести зміни до перехідних положень закону "Про ринок електричної енергії" й перенести дату запуску нових сегментів оптового ринку е/е на 1 жовтня.

Народні депутати Олексій Рябчин і Юрій Чижмарь 23 травня зареєстрували законопроект про перенесення запуску енергоринку на дев’ять місяців.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА