11:50 13.08.2019

Переговорну групу щодо транзиту російського газу буде створено після формування нового уряду, але є і план "Б"

2 хв читати
Переговорну групу щодо транзиту російського газу буде створено після формування нового уряду, але є і план "Б"

Переговорну групу з продовження транзиту російського газу через територію України буде створено після формування нового Кабінету Міністрів, але було б безвідповідально не мати плану "Б" у разі, якщо домовленостей так і не буде досягнуто, повідомив секретар Ради національної безпеки і оборони Україна Олександр Данилюк.

"З 1 січня спливає термін контракту (контракту з Росією на транзит газу - ІФ). Після формування нового уряду має бути сформована нова група і керівник цієї групи, міністр енергетики, який буде відповідати за перемовини щодо підписання або нового, або продовження цього контракту", - сказав Данилюк в інтерв'ю "ВВС Україна", оприлюдненому у вівторок.

Секретар РНБО зазначив, що Україні важливо продовжити транзит газу, адже він приносить країні близько $3 млрд доходу щорічно.

"Є також інші фактори, які треба брати до уваги, зокрема, і те, як працює українська ГТС. Це важливо. Якщо це було б неважливо, Росія не припиняла би транзит. Ми ж розуміємо, що це теж спосіб певного тиску", - зазначив він.

Що стосується ризику припинення транзиту російського газу, то, за словами Данилюка, загроза є, і перше засідання РНБО, скликане президентом України Володимиром Зеленським, стосувалося саме питань енергетичної безпеки. "І зараз, коли ми розробляємо стратегію нацбезпеки, основну увагу ми приділяємо і питанням енергетичної безпеки", - повідомив секретар РНБО.

Водночас, за його словами, Україна проживе без транзиту російського газу. "Звичайно, ми виживемо. Спитайте на вулиці про це людей. Але це ж не тільки питання виживання, це питання розвитку країни. Тому коли ми говоримо про транзит - це і кошти, які ми отримуємо, і розвиток ГТС, і можливість залучення інвестицій, це і розвиток країни", - пояснив він.

На запитання журналіста про те, чи є в України план "Б" на випадок, якщо домовленостей так і не буде досягнуто, Данилюк відповів: "Було б абсолютно безвідповідально не мати плану "Б".

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

Ситуація з е/е покращиться наступного тижня з потеплінням, але її дефіцит зберігатиметься ще довго - глава "Укренерго"

Харків чи не єдине місто, яке має детальний план підготовки до зими, - радник прем'єра

Потрібно готуватися до обмежень електроенергії практично на все літо - радник прем'єра

Група Єрмака-Макфола представила новий план економічного тиску на РФ

"Укренерго" анонсує погодинні відключення е/е протягом доби, обленерго сподіваються уникнути графіків удень

ЕКА у квітні застрахувало 46 млн грн кредитних договорів, підтримавши 1,07 млрд грн експорту

ЕКА на тижні затвердить продукт страхування інвесткредитів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА