08:40 17.11.2019

Президент і уряд продовжують шукати інструменти здешевлення кредитування

3 хв читати
Президент і уряд продовжують шукати інструменти здешевлення кредитування

Президент Володимир Зеленський 15 листопада провів нараду з питання здешевлення кредитів, особливо для малого та середнього бізнесу, на якому обговорювалися інструменти досягнення цієї мети, повідомив міністр економіки Тимофій Милованов.

"Ми готові компенсувати облікову ставку (Нацбанку України - ІФ) і, можливо, ще трохи на покупку землі і фермерам", - навів він приклад одного з інструментів в ході діалогу щодо шляхів трансформації України за участі автора "Стратегії блакитного океану" Чана Кіма, організованого Академією ДТЕК в Києві в суботу.

За його словами, це дозволить кредитувати за ставкою від 3-5% річних.

"Але кому компенсувати, а кому ні? Хто приймає рішення?", - додав міністр.

Він підкреслив, що можливості бюджетної підтримки бізнесу в Україні обмежені, необхідно спільно з громадою дійти консенсусу про критерії відбору тих, кому може бути надана така підтримка, щоб мінімізувати фактор чиновника і ризики корупції.

"Грошей на всіх не вистачить, потрібні пріоритети. Одного уряду (для прийняття рішення - ІФ) мало. Потрібен консенсус", - заявив Милованов.

За його словами, в програмі бюджетної підтримки в тому ж агросекторі, що дісталася в спадок новому уряду, немає чіткої стратегії.

Міністр нагадав, що здобув освіту в США і вірить у ринки, коли "правила однакові і кожен сам за себе". "Але я розумію, що в Україні ринки не працюють, і держава повинна якось впливати. Яким чином дійти до рівних правил гри - це питання", - сказав Милованов.

Він також закликав бізнес активніше створювати нові цікаві та креативні проекти, виходити за існуючі рамки, констатувавши відсутність достатньої кількості хороших проектів в Україні. Міністр економіки висловив упевненість, що за умови продовження співпраці з МВФ і збереження макростабільності, через "6-9-12" місяців кредитні кошти будуть доступними, тому важливо до цього часу підготувати проекти, які дозволять Україні будувати нову економіку і досягти поставленої урядом мети 40% зростання ВВП за 5 років.

Професор Чан Кім зазначив, що така мета - хороша і досяжна, але реалізувати її можливо лише за наявності національної стратегії, поетапного її впровадження і дуже ефективної комунікації.

Він також підкреслив, що аналіз ним сотень кейсів у різних галузях і країнах цього і минулого століття показує, що при правильних підходах успіх досягається вже в середньому за два роки, тому не варто говорити про необхідність чекати 10-15 років.

Як повідомлялося, Нацбанк України з 25 жовтня цього року знизив облікову ставку з 16,5% до 15,5% річних. Цикл зниження облікової ставки почався в кінці квітня цього року з рівня 18% річних, і прогонний сценарій НБУ передбачає її подальше зниження до 8% на кінець 2021 року за умови стабільного зниження інфляції до мети в 5%.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дефіцит е/е зменшився через потепління, але залишається суттєвим ввечері та вночі - "Укренерго"

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА