16:22 21.11.2019

Профспілка "Антонова" занепокоєна корпоратизацією підприємства, пропонує окремий закон - голова профспілки

4 хв читати
Профспілка "Антонова" занепокоєна корпоратизацією підприємства, пропонує окремий закон - голова профспілки

 Первинна організація Профспілки авіабудівників України (ПО ПАУ) на держпідприємстві "Антонов" (Київ) виступає проти непродуманої швидкої корпоратизації підприємства без оцінки її наслідків та ризиків, унаслідок якої може бути відчужено соціальну сферу, заявив агентству "Інтерфакс-Україна" голова ПО ПАУ Віктор Гуска.

"До статутного капіталу АТ "Антонов" можуть не ввійти об'єкти соцсфери: дитсадки, житловий фонд, сільськогосподарський підрозділ, заклади охорони здоров'я, відпочинку та оздоровлення, спортивний комплекс, гуртожитки тощо. Їх будували, ремонтували і підтримували за рахунок зароблених колективом ДП "Антонов" коштів, тоді як понад десятиліття не було держфінансування та держзамовлення", - побоюється він.

За даними Гуски, вартість утримання непрофільних активів соцсфери в загальних витратах ДП становить близько 1%.

Як зазначив голова профспілки, нині корпоратизацію регулює постанова уряду №802 від 2015 року. У ній, на відміну від редакції 2012 року, вилучено положення про надання ініціатором корпоратизації обґрунтування такого перетворення; відомостей про очікувані наслідки; бізнес-плану розвитку з термінами, джерелами фінансування та очікуваними результатами; прогноз надходжень до держбюджету.

"Корпоратизація за постановою від 2015 року призводить до розвалу і недієздатності підприємства", - заявив Гуска.

Він додав, що в постанові для прискорення процесу також немає питань соціальних результатів перетворення (кількість робочих місць, поліпшення умов праці), а також відомостей про реєстрацію прав власності або користування будівлями та земельними ділянками, а зі складу комісії з корпоратизації виведено представників органу управління підприємства та профспілок.

За його словами, профспілка підтримує ухвалення окремого закону про особливості корпоратизації ДП "Антонов". Відповідні пропозиції вже підготували фахівці підприємства.

Гуска зазначив, що профспілка нарахувала понад десяток реальних загроз унаслідок непродуманої корпоратизації. Серед них він виділив скорочення чисельності працівників, призупинення або невиконання укладених контрактів і платежів через переоформлення документів, виділення "Авіаліній Антонова", яке забезпечує основні надходження підприємства, як непрофільного підрозділу.

"Це дасть змогу виключити авіаційно-транспортний підрозділ (АТП) разом з аеропортом і аеродромом льотно-випробувальної і доводчої бази (ЛВіДБ) як майно, що не підлягає приватизації. Під час корпоратизації ці підрозділи можуть бути виділені в окреме підприємство, що призведе до розриву виробничих зв'язків і банкрутства "Антонова", - наголосив голова профспілки.

Ще одним ризиком він назвав формування наглядової ради АТ "Антонов" лише з представників держконцерну "Укроборонпром", Мінекономіки і Фонду держмайна без залучення фахівців у сфері авіабудування. "Кризовий стан підприємства, зокрема, зумовлений тим, що останні п'ять років ним керували особи без відповідної профільної освіти", - вважає Гуска.

На його думку, в результаті корпоратизації ускладниться система управління підприємством зі скороченням самостійності його керівника, збільшаться терміни ухвалення рішень і собівартість продукції та послуг.

"Факт припинення існування організації розробника літаків "Ан" під час процесу корпоратизації може використати авіаційна влада інших країн, зокрема Російської Федерації", - назвав ще одне побоювання голова профспілки ДП "Антонов". Він пояснив, що йдеться про безперервність дозвільних документів відповідно до Авіаційних правил (сертифікати типу літаків, сертифікати схвалення організації розробника, виробника, експлуатанта і технічного обслуговування авіатехніки тощо). На думку Гуски, отримання сертифіката типу на новостворене АТ - тривалий і витратний процес.

Ще одним ризиком голова профспілки назвав недостовірну оцінку вартості активів ДП "Антонов". "В оцінній практиці обмежуються спрощеними схемами оцінки, інформацією при цьому є дані бухгалтерського обліку. Водночас об'єкти інтелектуальної власності підприємства потребують особливої уваги, їхня ринкова вартість є значною. Крім того, є проблема досвіду оцінювачів, які мають об'єктивно визначити ринкову вартість авіаційних проектів ДП "Антонов" від Ан-2 до Ан-225, а також тренажерів, БПЛА, тролейбусів тощо", - зазначив він.

Підсумовуючи, Гуска висловив думку, що ліквідація ДП "Антонов" і утворення однойменного АТ знизять довіру іноземних партнерів до "Антонова", зокрема після появи в ЗМІ оголошень про припинення діяльності держпідприємства та переходу його в управління комісії з корпоратизації.

Він уточнив, що до профспілкової організації ПО ПАУ входять 148 профспілкових організацій підрозділів. Загалом на обліку перебуває близько 4,4 тис. працівників підприємства.

Як повідомлялося, Верховна Рада на початку жовтня 2019 року скасувала перелік заборонених для приватизації підприємств, який набув чинності 20 жовтня. Згідно з ним, уряд протягом трьох місяців має розробити і представити на затвердження парламенту перелік наявних і створюваних у процесі корпоратизації АТ, у статутних капіталах яких частка держави не може бути менше ніж 50% + 1 одна акція.

У середині листопада гендиректор "Укроборонпрому" Айварас Абромавичус призначив Олександра Берчія директором з корпоратизації концерну.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

Ситуація з е/е покращиться наступного тижня з потеплінням, але її дефіцит зберігатиметься ще довго - глава "Укренерго"

Харків чи не єдине місто, яке має детальний план підготовки до зими, - радник прем'єра

Потрібно готуватися до обмежень електроенергії практично на все літо - радник прем'єра

Група Єрмака-Макфола представила новий план економічного тиску на РФ

"Укренерго" анонсує погодинні відключення е/е протягом доби, обленерго сподіваються уникнути графіків удень

ЕКА у квітні застрахувало 46 млн грн кредитних договорів, підтримавши 1,07 млрд грн експорту

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА