14:29 13.12.2019

Збільшення НБУ планового обсягу викупу валюти в резерви до $50 млн на день сприятиме уповільненню темпів ревальвації гривні - банкіри

2 хв читати
Збільшення НБУ планового обсягу викупу валюти в резерви до $50 млн на день сприятиме уповільненню темпів ревальвації гривні - банкіри

Збільшення Національним банком України (НБУ) планового обсягу викупу валюти в міжнародні валютні резерви з $30 млн до $50 млн на день сприятиме уповільненню темпів ревальвації гривні, вважають опитані агентством "Інтерфакс-Україна" банкіри.

"План не зобов'язує НБУ викуповувати більше валюти, якщо ринкові умови не вимагають цього. Водночас регулятор дає сигнал, що готовий збільшити викуп надлишкової пропозиції інвалюти. Найімовірніше, це дасть змогу знизити ревальваційний тиск на гривню", - сказала виконавчий директор Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Олена Коробкова.

При цьому вона наголосила, що НБУ проводить послідовну політику, а отже, основний принцип його роботи на валютному ринку не зміниться - регулятор і надалі згладжуватиме короткострокові дисбаланси попиту та пропозиції, але не задаватиме напрям курсу гривні всупереч кон'юнктурі ринку.

Директор департаменту казначейства та фондових ринків Правекс-Банку Артем Красовський вважає, що, збільшуючи плановий обсяг викупу валюти, НБУ подає сигнал ринку про готовність до більш суттєвого нівелювання надлишкової пропозиції валюти.

"Останнім часом можна часто чути звинувачення на адресу НБУ про недостатній вплив на валютний ринок і допущення надлишкової ревальвації національної валюти. Враховуючи тенденцію притоку іноземних інвестицій у державні боргові папери з подальшим зміцненням курсу гривні, цим кроком (підвищенням обсягу потенційних інтервенцій) НБУ дає сигнал ринку, що він готовий здійснювати більш суттєві кроки щодо нівелювання надлишкової пропозиції валюти", - сказав він.

За оцінкою Красовського, загалом таке рішення НБУ має сприяти зниженню фактора психологічного тиску на курс гривні очікувань "неминучого" продовження ревальвації та дещо стабілізувати валютний ринок країни.

Начальник відділу роботи з інвесторами банку "Кредит Дніпро" Андрій Приходько зазначив, що Нацбанк, ухвалюючи рішення про збільшення планового обсягу викупу валюти в міжнародні валютні резерви, "певною мірою абсорбує тиск на курс долара, у зв'язку з чим тенденція до зміцнення національної валюти може уповільнитися".

При цьому він додав, що подальший тренд на зміцнення курсу гривні значною мірою залежить від збереження інтересу міжнародних фінансових інвесторів до ОВДП, який визначається кон'юнктурою глобальних ринків капіталу. "Наразі вона сприятлива, але що буде наступного року, зараз незрозуміло. В разі погіршення ситуації на ринку й посилення ризиків рецесії світової економіки інвестори знизять свою толерантність до ризику і почнуть виходити з активів ринків, що розвиваються, зокрема і з України. З іншого боку, якщо Україна отримає нові транші від МВФ та інших офіційних кредиторів, потреба уряду у випуску нових ОВДП знизиться, й інвестори заводитимуть менше валюти на міжбанківський ринок", - сказав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА