22:10 18.12.2019

Оператор ГТС України очікує підписання операторської угоди з Молдовою днями, готовий до роботи з 1 січня

3 хв читати
Оператор ГТС України очікує підписання операторської угоди з Молдовою днями, готовий до роботи з 1 січня

ТОВ "Оператор ГТС України" (ОГТСУ) готове до управління українською ГТС з 1 січня 2020 року і вже змогло завоювати довіру у більшості операторів ГТС сусідніх країн і домогтися підписання міжоператорських угод (interconnection agreement) з Польщею і Румунією, заявив генеральний директор ОГТСУ Сергій Макогон.

"З Угорщиною залишився підпис першої особи. Найближчими дні підпишемо з Молдовою", - повідомив він у ході звіту про реалізацію плану анбандлінга НАК "Нафтогаз України" в Києві в середу.

Гендиректор також висловив надію, що міжоператорська угода буде підписана і з "Газпромом", оскільки переговори на цю тему між компаніями вже йдуть.

"Зі Словаччиною, на жаль, також у стадії переговорів, бо їх контракт тісно пов'язаний з транзитним контрактом РФ", - додав Макогон.

Говорячи про підготовку до повноцінної роботи незалежного оператора з 2020 року, гендиректор ОГТСУ уточнив, що 1 січня одразу після 9 ранку, коли завершиться дія 10-річного транзитного контракту "Нафтогазу" з "Газпромом", будуть підписані акти про передачу державних активів з транспортування газу, і оператор отримає їх у господарське відання.

Макогон також зазначив, що ОГТСУ активно працює з підписання інших договорів, які залишилися, необхідних для початку повноцінної роботи з 1 січня. За його словами, з основними активними учасниками ринку відповідні договори вже підписані, проте зоною ризику є договори з операторами розподільних мереж - облгазами, котрі залишаються в стадії переговорів. "Є розуміння, що до кінця року договори будуть підписані", - сказав він.

Гендиректор додав, що всі контракти "Укртрансгазу" (УТГ), пов'язані з транспортуванням газу, будуть продовжені і передані ОГТСУ після 1 січня, зокрема, контракт з постачання електроенергії. За його словами, УТГ протягом року також буде надавати новому оператору ще три послуги: капремонт ГПА, діагностики та сервісного обслуговування, проте в майбутньому ОГТСУ намір перейти до закупівель цих послуг на ринку через систему "Прозорро", в якій вона вже оголосила понад 100 тендерів.

Макогон підкреслив, що крім ситуації з транзитом російського газу ключовою проблемою першого кварталу є невирішене питання відбору газу компаніями-теплокомуненерго (ТКЕ) і облгазами, і його необхідно вирішити на державному рівні. Він нагадав, що сума відборів ТКЕ і облгазів становить близько 10-12 млрд грн щорічно, накопичена заборгованість - близько 40 млрд грн.

"Якщо раніше був якийсь механізм розчинення в загальному дохідному кошику "Нафтогазу", то зараз такого немає, в тарифі немає можливості їх (відбори - ІФ) покривати", - пояснив гендиректор ОГТСУ.

Він також висловив надію, що регулятор НКРЕКП днями затвердить "зважене, мудре і справедливе" рішення про підвищення тарифів на транспортування газу з урахуванням очікуваного припинення транзиту російського газу. "Без підвищення не зможемо існувати. Це питання виживання", - підкреслив Макогон.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

Ситуація з е/е покращиться наступного тижня з потеплінням, але її дефіцит зберігатиметься ще довго - глава "Укренерго"

Харків чи не єдине місто, яке має детальний план підготовки до зими, - радник прем'єра

Потрібно готуватися до обмежень електроенергії практично на все літо - радник прем'єра

Група Єрмака-Макфола представила новий план економічного тиску на РФ

"Укренерго" анонсує погодинні відключення е/е протягом доби, обленерго сподіваються уникнути графіків удень

ЕКА у квітні застрахувало 46 млн грн кредитних договорів, підтримавши 1,07 млрд грн експорту

ЕКА на тижні затвердить продукт страхування інвесткредитів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА