13:09 09.01.2020

Україна оцінює втрату доходів від запуску "Турецького потоку" в $450 млн - глава ОГТСУ

2 хв читати
Україна оцінює втрату доходів від запуску "Турецького потоку" в $450 млн - глава ОГТСУ

Україна недоотримає близько $450 млн доходів на рік через запуск газопроводу "Турецький потік", повідомив генеральний директор ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" Сергій Макогон

"Ми шукатимемо нові ринки. Потужності цього газопроводу (південний напрямок - ІФ) ми пропонуємо іншим постачальникам, і якщо з'явиться ресурс газу в цьому регіоні, який буде економічно доцільним для імпорту в Україну, постачальники зможуть використовувати нашу ГТС", - сказав він на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна".

Раніше Макогон зазначав, що транзит газу через Україну в Балканському напрямку з 1 січня 2020 року здійснюється тільки для потреб Румунії та Молдови. Болгарія, Туреччина та інші країни в цьому регіоні вже не отримують газ через Україну. В результаті зниження транзиту через Україну цього року становитиме близько 15 млрд куб. м.

У свою чергу виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко звернув увагу на те, що новий оператор має навчитися заробляти на наданні додаткових послуг, оскільки завантаження ГТС України на 90-110 млрд куб. м уже неможливе.

"Ми маємо усвідомлювати, що обхідні газопроводи вже побудовано. На жаль, ці обсяги ми втратили, і можливість їх заміщення, чесно кажучи, малореальна. Ми маємо очікувати, що обсяги транзиту через Україну навряд чи будуть такими, як раніше", - сказав він.

Газопровід "Турецький потік" (TurkStream) безпосередньо з'єднує газотранспортну систему Туреччини з найбільшими запасами газу в Росії та забезпечує постачання енергоресурсів до Туреччини, Південної та Південно-Східної Європи. "Турецький потік" дасть змогу постачати в регіон до 31,5 млрд куб. м природного газу на рік. Газопровід працює вже з 1 січня 2020 року, забезпечуючи постачання російського газу в Болгарію і на захід Туреччини замість використовуваного раніше Трансбалканського маршруту (через Україну, Молдову, Румунію).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА