20:05 14.01.2020

"Укртатнафта" просить Зеленського перешкодити закупівлі "Нафтогазом" нафтопродуктів у Білоруської нафтової компанії

2 хв читати
"Укртатнафта" просить Зеленського перешкодити закупівлі "Нафтогазом" нафтопродуктів у Білоруської нафтової компанії

АТ "Укртатнафта" звернулося до президента України Володимира Зеленського з проханням запобігти потенційному імпорту державною компанією "Нафтогаз України" нафтопродуктів Мозирського нафтопереробного заводу (НПЗ).

Відповідно до прес-релізу "Укртатнафти", відповідного листа направлено главі держави, секретарю Ради національної безпеки і оборони (РНБО) Олексію Данілову, а також голові правління НАК "Нафтогаз України" Андрію Коболєву.

Компанія посилається на опубліковану 13 січня "Економічною правдою" інформацію про наміри "Нафтогазу" і "Укртранснафти" щодо імпорту створеним у жовтні 2019 року ТОВ "Нафтогаз Ойл Трейдинг" нафтопродуктів "Білоруської нафтової компанії" (БНК) з Мозирського НПЗ, а також на рішення керівних органів "Нафтогазу" і "Укртранснафти".

"Укртатнафта" вказує, що серед акціонерів НПЗ - компанії "Роснефть" і "Газпромнефть", а сам завод залежить від поставок російської нафти.

"Роснефть і "Газпромнефть" знаходяться під санкціями в Україні згідно з рішенням РНБО від 2 травня 2018 року. "Укртатнафта" вважає, що вищезазначені торговельні операції якщо прямо і не порушують закон, але, є щонайменше, "токсичними", оскільки фактично були ініційовані українськими державними компаніями НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Укртранснафта" з підприємствами, які мають акціонерами санкційні компанії, що сприяли анексії частини території України", - йдеться в заяві.

"Укртатнафта" також поскаржилася на те, що "Укртранснафта", зацікавлена в збільшенні обсягів постачання нафти, не звернулася за ціновою пропозицією до вітчизняного виробника, а створила ТОВ "Нафтогаз Ойл Трейдинг" та узгодила ухвалення ним контракту з іноземним постачальником. У компанії загалом вважають недоречним створення ТОВ.

"Розгортання приватної діяльності під управлінням фактично державних компаній може призвести до нанесення шкоди діяльності державних компаній. Збільшення імпорту нафтопродуктів - це зниження виробництва нафтопродуктів в Україні, скорочення обсягів транспортування нафти ВАТ "Укртранснафта", - йдеться в заяві.

Як повідомлялося, в жовтні 2019 року "Нафтогаз України" схвалив створення в нафтовому дивізіоні групи ТОВ "Нафтогаз Ойл Трейдинг", діяльність якого буде спрямована на торгівлю нафтою і нафтопродуктами.

"Укртатнафта" експлуатує Кременчуцький НПЗ. Проектна потужність заводу з переробки сировини - 18,6 млн тонн на рік, номінальна - близько 7,3 млн тонн на рік. НАК "Нафтогаз України" належить 43,05% акцій "Укртатнафти", ще по 28% контролюють структури екс-власників Приватбанку і бізнесмена Олександра Ярославського.

Акціонерами "Мозирський НПЗ" є уряд Білорусі (42,76% акцій), НГК "Славнефть" (42,58% акцій, є операційною компанією "Газпромнефти"), ВАТ "МНПЗ плюс" (12,25%) і фізособи (2, 41%).

Потужності заводу з переробки нафти становлять 12 млн тонн на рік.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

Ситуація з е/е покращиться наступного тижня з потеплінням, але її дефіцит зберігатиметься ще довго - глава "Укренерго"

Харків чи не єдине місто, яке має детальний план підготовки до зими, - радник прем'єра

Потрібно готуватися до обмежень електроенергії практично на все літо - радник прем'єра

Група Єрмака-Макфола представила новий план економічного тиску на РФ

"Укренерго" анонсує погодинні відключення е/е протягом доби, обленерго сподіваються уникнути графіків удень

ЕКА у квітні застрахувало 46 млн грн кредитних договорів, підтримавши 1,07 млрд грн експорту

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА