19:11 21.01.2020

Україна до 2050 року відмовиться від вугільної генерації, досягне частки ВДЕ в 70% - концепція Мінекоенерго

2 хв читати

Україна може повністю відмовитися від вугільної генерації до 2050 року, частка відновлюваних джерел (ВДЕ) у структурі виробництва електроенергії до цього моменту може досягти майже 70%, прогнозує міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель, представляючи концепцію "зеленого" енергетичного переходу України до 2050 року.

"До 2050 року рівень ВДЕ має становити майже 70%. У нас є оцінки, різні графіки та сценарії реалізації цієї цифри, але найголовнішим є те, що цей розвиток (ВДЕ - ІФ) має бути економічно обґрунтованим", - сказав він під час прес-конференції в Києві у вівторок.

"Ми прогнозуємо повне заміщення вугільної генерації до 2050 року. У мене є сподівання, і я фактично впевнений, що це станеться раніше, з урахуванням тих викликів і проблем, які наразі несе цей напрям", - додав міністр.

У свою чергу частка атомної генерації в енергобалансі країни до 2050 року знизиться до 20-25%.

Згідно з розміщеним на сайті міністерства проектом концепції, серед основних напрямів декарбонізації зазначено орієнтацію на енергоефективність та енергозбереження, впровадження системного підходу до поводження з відходами, зниження енергоємності ВВП України до середнього рівня країн ЄС, орієнтацію на екологічно-чистий транспорт. У документі також наголошується роль розвитку конкуренції на українських енергетичних ринках, а також їх інтеграції з європейськими.

За розрахунками Мінекоенерго, для переходу України до кліматично-нейтральної економіки необхідно щорічно забезпечувати залучення інвестицій у середньому на рівні 5% ВВП.

"Звісно, ми тут говоримо про всі інвестиції, не лише про державне фінансування... Будуть інвестиції за рахунок приватного сектору - домогосподарства встановлюватимуть панелі, бізнес встановлюватиме генерацію або вкладатиме кошти в енергоефективність. Роль держави - заохочувати такі інвестиції", - прокоментував заступник міністра Сергій Масліченко під час прес-конференції.

Міністерство розраховує, що Кабінет Міністрів затвердить концепцію в першому кварталі цього року, після того як вона пройде експертне обговорення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Час обмеження потужності енергопостачання для промисловості збільшився більш ніж удвічі

Сольський підбив підсумки за основними напрямами фінансування агросектору у 2022-2024 роках

"Епіцентр" фіксує зростання попиту на зарядні станції в 4,5 раза і готовий до можливого стрибка запитів на генератори

Дефіцит е/е значний протягом майже всієї доби, за винятком годин активної роботи ВДЕ - "Укренерго"

"Нафтогаз" готовий надати свою інфраструктуру для оперативного підключення газової генерації е/е і забезпечити її газом - СЕО

Харків'яни та жителі області отримають збільшену субсидію та пільгу на електроенергію в неопалювальний сезон

НБУ у середу послабив курс гривні на 9 коп.

Велика Британія збільшить свій внесок у Фонд підтримки енергетики на £20 млн

Україна увійде наступного опалювального сезону з запасами в ПСГ не менше 13 млрд куб. м – голова Нафтогазу

Шмигаль доручив затвердити графіки ремонтів енергооб'єктів і кроки щодо посилення їх захисту до початку опалювального сезону 2024/25 років

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА