14:10 12.03.2020

Глава Мінфіну України очікує нової програми з МВФ до травня

2 хв читати
Глава Мінфіну України очікує нової програми з МВФ до травня

Новий уряд України підтвердив основні параметри нової програми розширеного фінансування EFF Міжнародного валютного фонду (МВФ), зафіксовані в грудні минулого року на рівні staff level agreement, і сподівається на її відкриття до травня цього року, повідомив міністр фінансів Ігор Уманський.

"Уряд зацікавлений у новій програмі. Ми сподіваємося, що динаміка (підготовки програми - ІФ) зі зміною уряду не зміниться. І ми вийдемо на остаточне узгодження і самого тексту, і самої програми", - сказав міністр на зустрічі з журналістами.

Уманський повідомив, що 10 березня з його участю відбувся конференц-колл глави уряду Дениса Шмигаля з керівником місії МВФ в Україні Роном ван Роденом, на якій обговорювали питання, які необхідно доопрацювати для винесення програми на засідання ради директорів фонду.

За словами міністра, двома основними попередніми заходами є ухвалення закону про ринок землі й поправок до закону про банки, "який унеможливлює завдання шкоди публічним фінансам від колишніх власників банків, свого часу виведених Національним банком (з ринку - ІФ)". Уманський очікує, що закон про ринок землі може бути ухвалено вже наступного тижня, і тоді ж буде готовий остаточний проект документа щодо банків. Міністр зазначив, що вважає маніпуляцією думку, що законопроект щодо банків спрямований проти однієї людини (екс-власника Приватбанку Ігоря Коломойського - ІФ), оскільки реально йдеться про загальну норму для більше сотні вже виведених із ринку банків і можливі нові випадки в майбутньому.

Глава Мінфіну уточнив, що наразі цей законопроект доопрацьовує група юристів під керівництвом міністра юстиції Дениса Малюськи.

Як повідомлялося, президент, Нацбанк і попередній уряд України на початку грудня 2019 року домовилися з менеджментом МВФ про відкриття нової трирічної програми розширеного фінансування на $5,5 млрд.

Відкриття нової програми МВФ дасть змогу уряду отримати макрофінансову допомогу від ЄС (EUR500 млн) і кредит Світового банку (до $1,0 млрд).

Попередня програма співпраці між Україною та МВФ у рамках механізму stand-by була затверджена 18 грудня 2018 року і завершилася 17 лютого цього року. Її обсяг SDR2,8 млрд, або майже $3,9 млрд. Перший транш SDR1 млрд (майже $1,4 млрд) було надано відразу, потім планувалися ще два транші за підсумками піврічних переглядів. Проте у зв'язку зі зміною президента та уряду після виборів вирішено було розпочати розробку нової програми співпраці. У результаті торік фінансування з боку фонду не було, тоді як Київ заплатив майже SDR1,4 млрд.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА