12:07 30.03.2020

ВР для уникнення дефолту має терміново ухвалити закони про банки й обіг земель - банкіри

4 хв читати
ВР для уникнення дефолту має терміново ухвалити закони про банки й обіг земель - банкіри

Верховна Рада має терміново ухвалити законопроекти №3260 про вдосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності та №2178-10 про обіг земель сільськогосподарського призначення, які є prior actions для нової програми з МВФ, оскільки інакше країні загрожуватиме дефолт, вважають опитані агентством "Інтерфакс-Україна" банкіри.

"Якщо Україна сподівається на випадок, а криза затягнеться, перспективи дефолту та глибокої кризи стануть дуже реальними", - сказала виконавчий директор Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Олена Коробкова, додавши: ніхто не знає, перед яким викликом кризи перебуває Україна.

За її словами, зокрема, ухвалення законопроекту про банки дуже важливе для макрофінансової стабільності країни. "Його прийняття є критичним відразу в двох сенсах: страхування державних фінансів від іще більшого дефіциту та забезпечення фінансування держави від міжнародних фінансових організацій, що дасть змогу профінансувати антикризові заходи в економіці", - наголосила експерт.

Коробкова зазначила, що внести законопроект про ринок землі до порядку денного позачергового засідання буде проблематично, оскільки депутати ще не завершили розгляд сотень поправок, які були зареєстровані. Однак, на її думку, відкладати цей документ на невизначений термін не можна.

"Доки Україна не виконає ті prior actions, які пообіцяла, фонд не затвердить нову програму підтримки України, а без цього інші донори також нічого Україні не пропонуватимуть. З огляду на ситуацію в світі та "велику чергу" нових потенційних позичальників до міжнародних фінансових організацій, яка наразі формується, зволікання з програмою МВФ щодня ставить нас далі в черзі по отримання таких необхідних фінансів", - вважає експерт.

Коробкова наголосила, що наразі Україна не перебуває на межі дефолту, проте в довгостроковій перспективі без підтримки з боку МВФ країні буде надзвичайно важко фінансувати дефіцит держбюджету та платити за міжнародними зобов'язаннями, термін яких завершується цього року.

У свою чергу старший аналітик Райффайзен банку Аваль Михайло Ребрик також сподівається, що необхідні закони для виконання prior actions буде проголосовано, Україна отримає розширену допомогу від МВФ.

Він пояснив, що внаслідок зростання економічної кризи істотно постраждає дохідна частина державного бюджету країни й водночас значно збільшаться видатки на боротьбу з Covid-19, а також на соціальну підтримку людей в умовах зростання безробіття і зниження рівня доходів населення.

На його думку, секвеструванням ситуацію не врятувати через критично високий відсоток захищених статей, тому дефіцит бюджету збільшиться в рази, тоді як можливості щодо його фінансування згортаються: внутрішній і зовнішній попит на держоблігації України наближається до нуля, про успішне виконання програми приватизації також можна забути.

"Україна в нинішній ситуації просто не має більш-менш прийнятної альтернативи продовженню співпраці з МВФ. В іншому разі це - напевно дефолт, втеча інвесторів і виведення дивідендів, масована непокрита емісія для монетизації дефіциту бюджету, девальвація на багато десятків відсотків, гіперінфляція, зубожіння населення, масове безробіття, зростання соціального напруження, злочинності, політична криза ... без перспектив швидкого відновлення", - зазначив експерт.

При цьому він додав, що вірить у перемогу здорового глузду та інстинкту самозбереження, у зв'язку з чим банківський законопроект і законопроект про землю буде ухвалено.

Голова правління Піреус Банку Сергій Наумов також висловив сподівання, що законопроекти, які є prior actions для співпраці з МВФ, буде затверджено. На думку експерта, наразі фокус міжнародних донорів дещо зміщено, оскільки у зв'язку з поширенням коронавірусу багатьом країнам знадобиться фінансова допомога.

"Думаю, ми її отримаємо в будь-якому разі, в рамках боротьби з пандемією, незалежно від ухвалення законів, проте не думаю, що суми допомоги будуть великими. Інші кредити МВФ будуть доступні нам після виконання домовленостей", - вважає голова правління Піреус Банку.

Начальник відділу роботи з інвесторами банку "Кредит Дніпро" Андрій Приходько пояснив, що технічно Україна має можливість без залучення нового боргу оплатити всі витрати на обслуговування валютного боргу в $1 млрд за поточного рівня золотовалютних резервів $25 млрд.

Він пояснив, що в цьому випадку рівень ЗВР знизиться до критичного рівня трохи більше двох місяців покриття критичного імпорту при нормальному рівні мінімум три місяці, що неприпустимо в умовах кризи. "Тим паче, що інвестори навряд чи інвестуватимуть в українські ОВДП і євробонди в умовах світової кризи, навпаки, вони намагатимуться вийти з високоризикових активів, якими, власне, вважаються українські облігації", - додав експерт.

За словами Приходька, якщо Україні не вдасться залучити в МВФ та інших кредиторів бодай $5 млрд поточного року, то країні не залишиться іншого виходу, крім як просити про нову реструктуризацію у власників українського суверенного боргу, особливо з огляду на різке зростання видатків державного бюджету, пов'язаних із подоланням коронавірусу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА