14:27 05.05.2020

Посли восьми країн, що вклалися в "зелену" енергетику України, закликали не допустити неповернення інвестицій

2 хв читати
Посли восьми країн, що вклалися в "зелену" енергетику України, закликали не допустити неповернення інвестицій

Посли Бельгії, Великої Британії, Канади, Норвегії, Німеччини, Франції, Швеції та Південної Кореї в Україні в листі до керівництва країни закликали не допустити неповернення інвестицій у відновлювані джерела енергії (ВДЕ) країни.

"Ми з оптимізмом дивимося на процедуру медіації, яку ваш уряд нині здійснює з Секретаріатом Енергетичного співтовариства і яка найближчими тижнями має привести до консенсусної угоди з іноземними інвесторами та відповідними зацікавленими сторонами. Ми розуміємо, що проект меморандуму був підготовлений у процесі медіації. За умови необхідної доброї волі з обох сторін цей меморандум може бути доопрацьований, забезпечуючи можливу основу для врегулювання", - йдеться в листі, текст якого має агентство "Інтерфакс-Україна".

Посли усвідомлюють, що електроенергетичний сектор України нині стоїть перед серйозними викликами, але закликають не вносити до законів і правил ринку безповоротні зміни, які не дадуть змоги інвесторам гарантовано повернути свої інвестиції.

У тексті листа зазначено, що нині іноземні компанії вклали вже понад $2 млрд інвестицій у розвиток сектору відновлюваної енергетики України, що свідчить про довіру до виконання країною своїх регуляторних і законодавчих зобов'язань.

З огляду на це посли закликали не підривати довіру інвесторів ухваленням рішень, які можуть мати короткострокову вигоду, але водночас негативні довгострокові наслідки для електроенергетичного сектору та для інвестиційного клімату України загалом.

"Варто також зазначили, що низка українських проектів з відновлюваної енергетики була забезпечена гарантіями експортного кредиту, наданого зарубіжними урядами. Тому ми не можемо виключати можливості того, що будь-яке одностороннє скасування правових гарантій з боку України може призвести до того, що надання державних кредитних гарантій у майбутньому здійснюватиметься з великим небажанням", - йдеться листі.

Раніше у вівторок в. о. міністра енергетики та захисту довкілля Ольга Буславець повідомила, що проект меморандуму з інвесторами у ВДЕ буде напрацьовано протягом тижня для подальшого обговорення урядом та учасниками галузі.

"Цього тижня, відповідно до рішення антикризового штабу, буде напрацьована рамка меморандуму з відповідними сценаріями для подальшого розгляду прем'єр-міністром разом з інвесторами для того, щоб ми уклали меморандум і на добровільній основі, без арбітражів домовилися про показники, щоб усе-таки ми зберегли за державою нормальний імідж інвестиційно привабливого клімату та розв’язали виниклі на ринку питання", - сказала вона.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

Ситуація з е/е покращиться наступного тижня з потеплінням, але її дефіцит зберігатиметься ще довго - глава "Укренерго"

Харків чи не єдине місто, яке має детальний план підготовки до зими, - радник прем'єра

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА