19:05 05.05.2020

Мінекоенерго і НКРЕКП перекладають збитки енергетиків на промспоживачів

2 хв читати
Мінекоенерго і НКРЕКП перекладають збитки енергетиків на промспоживачів

Міністерство енергетики та захисту довкілля України та Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) мають дотримуватися балансу інтересів виробників і споживачів електроенергії, а не перекладати збитки енергетиків на промисловість.

Таку думку висловив народний депутат, заступник голови комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський під час круглого столу "Подолання кризових явищ в енергетиці" у вівторок.

За його словами, наразі логіка рішень Мінекоенерго, згідно з якою генеруючим підприємствам необхідно компенсувати отримані втрати, не відповідає законам ринку.

"Міністр (в. о. міністра енергетики Ольга Буславець - ІФ) прямо сказала у своєму виступі, що ми маємо зібрати з ринку гроші, які не заробила генерація і понесла втрати. І в цьому головна відмінність логіки споживачів електроенергії від логіки виробників. Коли промспоживач не вгадав зі своєю собівартістю, він зазнає втрат - це ринок. А коли енергетики не вгадали зі своєю собівартістю, вони приходять до держави і просять її компенсувати, або споживачів просять платити більше", - сказав народний депутат, слова якого наводить його прес-служба.

При цьому Кисилевський навів приклад європейських енергетичних ринків, де тарифи на е/е для промисловості нижчі, ніж в Україні. При цьому виробники закладають ризики цінових коливань у свою роботу.

"В Україні ціна на електроенергію на РДВ (ринок на добу вперед) становить EUR42 за МВт-год, тоді як в Румунії - EUR30. При цьому румунський виробник е/е не біжить до свого уряду і не говорить, що потрібно щось робити", - наголосив депутат.

У свою чергу народний депутат Муса Магомедов висловив сподівання, що Мінекоенерго і НКРЕКП знайдуть компромісне рішення, яке дасть змогу розвиватися і енергетиці, і промисловості.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА