17:20 21.05.2020

Прогноз падіння ВВП України в 2020 році на 4,8% поки що колишній, є питання щодо курсу та інфляції - міністр економіки

2 хв читати
Прогноз падіння ВВП України в 2020 році на 4,8% поки що колишній, є питання щодо курсу та інфляції - міністр економіки

Підстави для зміни прогнозу зниження реального валового внутрішнього продукту (ВВП) України в 2020 році на 4,8% поки що відсутні, з приводу прогнозу курсу гривні та інфляції є розбіжності з Національним банком України, повідомив міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко.

"Дотепер ми не оновлюємо макропрогнозу. Наразі ми вважаємо, що наші розрахунки мають право збутися. Найголовніше - обсяг ВВП і зайнятість. Загалом поки що ми бачимо, що щодо ВВП рухаємося в нашому фарватері", - сказав він журналістам у Києві в четвер.

Петрашко нагадав про наявну практику уточнення макропрогнозу двічі на рік: оскільки будь-яка його зміна тягне за собою бюджетні зміни, то часті уточнення макропрогнозу недоцільні.

"Поки що ми не вважаємо, що макропрогноз буде іншим. Так, ми думаємо, що будуть деякі нюанси - розбіжність щодо інфляції та курсу гривні. І це не дрібні, а важливі теми, які ми моніторимо", - зазначив міністр.

Він пояснив, що курс гривні останнім часом помітно зміцнився і наразі перебуває досить далеко від визначеного в держбюджеті орієнтира - 26,7 грн/$1 проти 29,5 грн/$1.

Щодо інфляції Петрашко ще раз наголосив, що визначені в урядовому прогнозі 11,6%, на його думку, не становлять загрози макроекономічній стабільності, проте дають змогу розраховувати на більш швидке відновлення економіки. За його словами, Нацбанк своєю невиправдано жорсткою монетарною політикою на шкоду економіці обмежує інфляцію і прогнозує її за підсумками року на рівні 6%.

Глава Мінекономіки зазначив: якщо буде очевидна помилка з прогнозом інфляції або курсу, то необхідно буде вживати компенсаторних заходів для бюджету.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА