19:37 02.07.2020

"Донбасенерго" заявляє про загрозу виникнення НС через припинення розподілу газу на Слов'янську ТЕС

2 хв читати
"Донбасенерго" заявляє про загрозу виникнення НС через припинення розподілу газу на Слов'янську ТЕС

ПАТ "Донецькоблгаз" 1 липня припинило розподіл газу на Слов'янську ТЕС, створивши реальну загрозу припинення виробництва станцією електроенергії та роботи підприємства "Вода Донбасу", йдеться в оприлюдненій у четвер заяві "Донбасенерго".

За даними прес-служби, між "Донбасенерго" і "Донецькоблгазом" укладено договір про розподіл газу, зокрема необхідного для маневрування генерувальними потужностями.

Річна замовлена потужність підприємства в газі на 2020 рік визначена на рівні минулого року в об’ємі 13,636 млн куб. м, за які "Донбасенерго" сумлінно сплачує в повному обсязі та у встановлені терміни.

Проте "Донецькоблгаз" у травні здійснив нарахування "Донбасенерго" вартості перевищення замовленої річної потужності у розмірі 13 млн 610,477 тис. грн і попередив про відключення газопостачання Слов'янської ТЕС у разі несплати рахунку протягом десяти робочих днів.

У зв'язку з неправомірністю цієї вимоги "Донбасенерго" звернулося до суду з позовною заявою про визнання відсутності у "Донецькоблгазу" права вимоги щодо оплати вартості перевищення річної замовленої потужності на 2020 рік, який постановою від 12 червня застосував заходи забезпечення позову, заборонивши облгазу обмежувати газопостачання СлТЕС.

"Проте ПАТ "Донецькоблгаз" 1 липня відключило газопостачання Слов'янської ТЕС, посилаючись на начебто запланований ремонт засувки Ду 600 мм на підвідному газопроводі від ГРС до Слов'янської ТЕС. "Донбасенерго" наголошує на очевидній відсутності будь-яких аварійних чи надзвичайних обставин на підвідному газопроводі. Тобто підстави відключення газопостачання ТЕС є свідомо недостовірними та повністю надуманими", - наголошують у компанії.

У зв'язку з ситуацією, що склалася, "Донбасенерго" звернулося до керівництва, регулятора та правоохоронних органів країни з проханням втрутитися в ситуацію та відновити розподіл газу на Слов'янську ТЕС із метою запобігання надзвичайній ситуації в Донецькій області.

У компанії нагадують, що надійність електрозабезпечення КП "Вода Донбасу", що поставляє питну воду до Донецької області, багато в чому залежить від працездатності Слов'янської ТЕС.

"Вимушена зупинка або обмеження роботи Слов'янської ТЕС у зв'язку з незаконними діями "Донецькоблгаз" призведе до обмеження електрозабезпечення стратегічного підприємства КП "Вода Донбасу", а отже, до обмеження водопостачання Донецької області", - резюмується в заяві.

"Донбасенерго" володіє Старобешівською (розташована на окупованій території) і Слов'янською ТЕС сумарною встановленою потужністю 2880 МВт, зокрема потужність СлТЕС становить 880 МВт. Наприкінці березня 2017 року генкомпанія заявила про втрату контролю над роботою Старобешівської ТЕС, а також частиною структурних одиниць, розташованих на тимчасово непідконтрольній території.

ПрАТ "Енергоінвест Холдинг" належить 60,86% акцій "Донбасенерго", ще 25% акцій генкомпанії належить державі. Нині контроль над компанією належить Максиму Єфімову.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Феросплавні заводи розглядають можливість запуску підприємств після простою з жовтня 2023 року

НБУ в п'ятницю опустив офіційний курс гривні ще на 17 коп. - до 39,72 грн/$1

Акціонери ПФТС схвалили і збільшення СК вдвічі, і можливу здачу ліцензії, біржа розраховує на діалог з регулятором

Кабмін виділив майже 7,2 млрд грн на відновлення енергосистеми України - Шмигаль

Інфляція в Україні у квітні 2024 р. знизилася до 0,2%, у річному виразі збереглася на рівні 3,2% - Держстат

Шмигаль: Ситуація в енергетиці зараз одна з найскладніших, іще раз закликаю до економії

Для бізнесу та промисловості Києва з 18:00 п'ятниці до 07:00 суботи запроваджуються обмеження споживання електроенергії

Час обмеження потужності енергопостачання для промисловості збільшився більш ніж удвічі

Сольський підбив підсумки за основними напрямами фінансування агросектору у 2022-2024 роках

"Епіцентр" фіксує зростання попиту на зарядні станції в 4,5 раза і готовий до можливого стрибка запитів на генератори

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА