19:43 01.09.2020

Глава профільного комітету Ради Наталуха проти приватизації ОПЗ

3 хв читати
Глава профільного комітету Ради Наталуха проти приватизації ОПЗ

Україні необхідно залишити в держвласності Одеський припортовий завод (ОПЗ), оскільки це підприємство може дати країні конкурентну перевагу на глобальному рівні, вважає глава комітету з питань економічного розвитку Верховної Ради Дмитро Наталуха.

"Є стратегічні галузі, які повинні залишитися в розпорядженні держави, тому що на глобальному рівні вона може мати унікальну конкурентну перевагу за рахунок цих галузей. Дуже простий приклад - Одеський припортовий завод", - сказав він в інтерв'ю телеканалу "Рада".

Наталуха наголосив, що підприємств такого рівня в світі, ймовірно, два або три.

"Віддати його зараз у приватні руки (при тому, що воно навмисно доведено до банкрутства) - це, як мінімум, недалекоглядно, м'яко кажучи, і зовсім не стратегічно", - заявив глава комітету.

Він зазначив, що не вважає, що держава є безумовно поганим власником. "Я вважаю, що держава може і вміє заробляти. Стратегічні підприємства в певних галузях, де ми можемо конкурувати як держава на глобальному рівні, я б не був прихильником того, щоб їх приватизувати. Я б говорив, що приватизація потрібна для тих підприємств, які об'єктивно не становлять жодних конкурентних переваг на ринку України і на глобальному рівні і не приносять прибутку", - сказав Наталуха.

За його словами, якщо державний аеропорт є прибутковим, то його варто було б залишити в держвласності.

Глава парламентського комітету також виступив проти приватизації "Укрзалізниці", але водночас вважає, що можна говорити про її концесію.

ОПЗ випускає хімічну продукцію, а також займається перевалкою хімпродукції на морський транспорт. Державі в особі ФДМ належить 99,5667% акцій ОПЗ, 0,0021% - ТОВ "Конкорд Капітал", іншим акціонерам-фізичним особам - 0,4312%.

Держава кілька разів намагалася приватизувати підприємство, однак безрезультатно.

Фонд держмайна України в кінці липня 2018 року відібрав очолюваний Pericles Global Advisory консорціум у складі White & Case LLP, Kinstellar, KPMG Ukraine і SARS Сapital як інвестрадника для приватизації ОПЗ. До коронакризи передбачалося, що підприємство може бути виставлено на продаж вже в серпні 2020 року, проте тепер Фонд переніс ці плани на 2021 рік.

ОПЗ простоював з кінця квітня 2018 року. Його роботу було зупинено через порушення давальцем ТОВ "Всеукраїнська Енерго Компанія" договору з "Укртрансгазом". ОПЗ називає роботу на давальницьких умовах єдиним можливим варіантом відновлення роботи в умовах провалу спроб приватизації і накопиченої заборгованості за газ перед НАК "Нафтогаз України".

У серпні 2019 року завод відновив роботу, відібравши за конкурсом ТОВ "Агро Газ Трейдинг" і запустивши один агрегат аміаку і два агрегати карбаміду. Цей договір кілька разів продовжувався, оскільки конкурси з відбору нового давальця зриваються або блокуються в суді.

ОПЗ у 2019 році збільшив випуск карбаміду з давальницької сировини на 82,1% - до 324,6 тис. тонн, але скоротив виробництво аміаку у 4,7 раза - до 29,9 тис. тонн. На експорт було перевантажено 2 млн 548,5 тис. тонн аміаку, з них - 18,6 тис. тонн власного виробництва; 352,3 тис. тонн карбаміду, з них - 288,5 тис. тонн власного виробництва.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

Ситуація з е/е покращиться наступного тижня з потеплінням, але її дефіцит зберігатиметься ще довго - глава "Укренерго"

Харків чи не єдине місто, яке має детальний план підготовки до зими, - радник прем'єра

Потрібно готуватися до обмежень електроенергії практично на все літо - радник прем'єра

Група Єрмака-Макфола представила новий план економічного тиску на РФ

"Укренерго" анонсує погодинні відключення е/е протягом доби, обленерго сподіваються уникнути графіків удень

ЕКА у квітні застрахувало 46 млн грн кредитних договорів, підтримавши 1,07 млрд грн експорту

ЕКА на тижні затвердить продукт страхування інвесткредитів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА