12:34 16.12.2020

Рада ухвалила закон про електронні комунікації

2 хв читати
Рада ухвалила закон про електронні комунікації

Верховна Рада ухвалила закон "Про електронні комунікації" (законопроект №3014) з пропозиціями президента.

За відповідний законопроект у цілому на засіданні у вівторок проголосували 228 депутатів за необхідного мінімуму у 226 голосів.

Як заявив під час засідання парламенту голова підкомітету цифрової інфраструктури Олександр Федієнко, законопроект рекомендували ухвалити з необхідними техніко-юридичними правками.

При цьому ВР відхилила поправку до законопроекту, що передбачає підключення, роботу та забезпечення захисту єдиної системи оперативно-розшукових, контррозвідувальних і розвідувальних заходів за рахунок постачальника електронних комунікацій.

Поправки, що дозволяють доступ до інформації про користувача, зокрема до користувацьких даних за його вираженою згодою та у виняткових випадках (в інтересах нацбезпеки тощо) в порядку, передбаченому Кримінальним кодексом, було включено до законопроекту.

Як повідомлялося, BRDO просить ВР врахувати пропозиції президента до законопроекту "Про електронні комунікації".

Інтернет-асоціація України (ІнАУ) побоюється зняття судового контролю за правоохоронцями в телеком-галузі в новій редакції закону про електронні комунікації та закликає Верховну Раду відхилити пропозиції президента до законопроекту "Про електронні комунікації" і тим самим не допустити безпідставних порушень законних прав споживачів і постачальників електронних комунікаційних послуг.

Раніше президент України Володимир Зеленський не підписав і повернув до парламенту закон "Про електронні комунікації" (№3014) зі своїми пропозиціями.

У поданих президентом поправках зазначено, що документ не враховує ситуацій, що потребують екстрених дій держорганів у разі загроз національної безпеці, економічному добробуту та правам людини. Також він наголосив, що вважає за необхідне збереження наявного в законі "Про телекомунікації" підходу до визначення структури власності юросіб - операторів телекомунікацій, які здійснюють діяльність з надання послуг з технічного обслуговування та експлуатації багатоканальних цифрових мереж ефірного теле- і радіомовлення із загальнонаціональним покриттям.

Верховна Рада ухвалила закон 30 вересня. 13 жовтня його підписав голова парламенту Дмитро Разумков і направив на підпис президентові.

Законопроект, зокрема, уточнює термінологію у сфері електронних комунікацій, впроваджує принцип мінімально необхідного та передбачуваного регулювання галузі, а також принципи прозорості, відсутності дискримінації і технологічної нейтральності.

Крім того, законопроектом пропонується запровадити повідомний принцип реєстрації суб'єктів господарювання у сфері електронних комунікацій; запровадити консультації з учасниками ринку з усіх питань, що зачіпають їхні інтереси, та встановити процедуру подання документів до регуляторного органу в електронному вигляді.

Законопроектом також пропонується запровадити універсальну послугу у сфері електронних комунікацій, яка покликана забезпечити доступність (включно з ціновою) для населення послуг надання доступу до інтернету та голосового зв'язку.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Райффайзен Банк почав видавати кредити малому бізнесу на СЕС та електрокари

АМПУ завершує переговори щодо відновлення поромної переправи Азербайджан-Україна

ЄБРР підтримуватиме Україну до кінця війни в межах EUR1,5 млрд на рік

"Укрнафта" запустила високодебітну свердловину на Заході України

Майбутній скринінг українського законодавства - привід показати конкурентоспроможність українського агросектору, вважає торгпред України

Держбюджет отримав від туристичної галузі в першому кварталі 616 млн грн

"Метінвест" у рамках "Сталевої мрії" представив проєкт відновлення мікрорайону в Бахмуті

Війна знищила близько 30% потенціалу українського агросектору, 20% сільгоспземель - під окупацією - Мінагрополітики

Дефіцит електроенергії зберігається більшу частину доби понеділка - "Укренерго"

Гендиректор Федерації роботодавців: На кожному нашому підприємстві - близько 10% мобілізованих співробітників

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА