19:01 13.01.2021

Президент Молдови попросить ЄС про експертизу Дністра з метою будівництва Україною електростанцій на річці

2 хв читати
Президент Молдови попросить ЄС про експертизу Дністра з метою будівництва Україною електростанцій на річці

Президент Молдови Майя Санду має намір під час майбутнього офіційного візиту до Брюсселя звернутися до Євросоюзу з проханням здійснити повну експертизу ситуації на Дністрі з урахуванням наміру української влади побудувати на річці кілька електростанцій.

Про це Майя Санду заявила на прес-конференції в середу, присвяченій підсумкам свого першого візиту за кордон, який напередодні відбувся в Києві.

"Ми детально обговорили це питання з президентом Володимиром Зеленським. Є повне розуміння щодо необхідності дотримання екологічних норм, щоб не наражати на ризик близько семи мільйонів громадян Молдови та України, що проживають у басейні річки Дністер. Річка забезпечує нас питною водою, і ми маємо зберегти це і для наступних поколінь", - повідомила президент Молдови.

Як зазначила Майя Санду, наразі перспективи спорудження електростанцій на Дністрі обговорюють робочі групи урядів двох країн, але остаточне рішення може бути ухвалене лише з урахуванням результатів експертизи, яку здійснять фахівці Євросоюзу.

"За кілька днів я буду в Брюсселі. Я проситиму, щоб цю експертизу було здійснено якомога ретельніше", - сказала президент.

Українська влада протягом кількох останніх років заявляє про намір побудувати на річці Дністер, у районі міста Новодністровська шість сучасних електростанцій, які доповнять уже наявний у цьому районі великий гідровузол.

Водночас, як стверджують екологи Молдови, таке будівництво може призвести до обміління річки, руйнування екосистеми, а також зникнення флори і фауни. Крім того, це створить загрози в забезпеченні водою низки населених пунктів, включно з Кишиневом та Одесою.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА