14:43 17.01.2021

"Енергоатом" спрямує більшу частину отриманих від "ГарПока" 5,1 млрд грн на розрахунки з Westinghouse та іншими постачальниками

2 хв читати
"Енергоатом" спрямує більшу частину отриманих від "ГарПока" 5,1 млрд грн на розрахунки з Westinghouse та іншими постачальниками

НАЕК "Енергоатом" спрямує більшу частину коштів із приблизно 5,1 млрд грн, які будуть отримані від ДП "Гарантований покупець" як погашення боргу, на розрахунки з оплати палива з Westinghouse та іншими постачальниками, повідомив т.в.о. президента НАЕК Петро Котін.

"Отримані кошти переважно підуть на погашення боргів перед нашими постачальниками, зокрема – на оплату палива компанії Westinghouse", – написав він на своїй сторінці у Facebook у неділю.

Водночас припис НКРЕКП, виданий в суботу "ГарПоку", розподілити "Енергоатому" щонайменше 50% коштів, отриманих від НЕК "Укренерго" в рамках кредитів трьох держбанків на суму 10,25 млрд грн, він назвав мудрим рішенням, що має велике значення для держкомпанії.

"Це суттєва не тільки фінансова, а й політична підтримка базової державної генерації, що повністю забезпечує населення електроенергією", – роз'яснив свою позицію Котін.

За його словами, це перший крок на шляху до виведення "Енергоатому" з жорстких дискримінаційних умов роботи на ринку електроенергії і початку стабілізації фінансового-економічної ситуації компанії, борги перед якою становлять 24 млрд грн.

Водночас керуючий партнер консалтингової компанії IMEPOWER Юрій Кубрушко, що працює, зокрема, на ринку зеленої енергетики, у своєму Facebook висловив здивування статусом ухваленого НКРЕКП документа, зазначивши, що рішення ухвалювали без оприлюднення проекту і затвердження на засіданні регулятора.

Як повідомлялося, 16 січня енергорегулятор на своєму сайті повідомив, що видав припис ДП "гарантований покупець" не менше за 50% коштів, отриманих від ПрАТ "НЕК "Укренерго" в рамках кредитів, наданих банками під гарантії держави, спрямовувати на погашення заборгованості перед ДП НАЕК "Енергоатом". Починаючи з 31 грудня НКРЕКП мала намір ухвалити постанову, якою передбачалося спрямувати 10,25 млрд грн кредитних коштів "Укренерго", отриманих від трьох держбанків і підлягають перерахуванню "ГарПоку" на погашення боргів перед генерацією, крім боргів перед ВДЕ-генерацією на 1 серпня 2020 року, але переносила це питання. На засіданні 15 січня вона відмовилася від його розгляду, зазначивши, що буде підготовлено нове рішення.

Проект рішення розкритикували, зокрема, представники галузі, бізнес-спільноти, ЄБРР, секретаріат Енергоспівтовариства.

15 січня в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" прем'єр Денис Шмигаль зазначив, що уряд схиляється до розподілу цих коштів порівну між "Енергоатомом" і ВДЕ-генерацією.

У вересні Westinghouse Electric Company і НАЕК "Енергатом" у присутності президента Зеленського підписали контракт про постачання ядерного палива для реакторів ВВЕР-440 Рівненської АЕС. До цього ядерне паливо Westinghouse для ВВЕР-1000 вже використовувалося в шести українських атомних реакторах.

У грудні 2019 року ЮУАЕС-3 став першим блоком, який отримав дозвіл регулятора ДІЯРУ на промислову експлуатацію палива Westinghouse.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА