19:20 08.02.2021

У ВР мають намір підвищити вимоги до природних монополій на ринку газу, е/е, водо- і теплопостачання щодо закупівель

2 хв читати
У ВР мають намір підвищити вимоги до природних монополій на ринку газу, е/е, водо- і теплопостачання щодо закупівель

Законопроект №5020 про внесення змін до закону про державні закупівлі щодо закупівель природних монополій відносить операторів систем розподілу електроенергії, газорозподільних мереж, підприємства централізованого водопостачання та водовідведення, а також транспортування теплової енергії до замовників, які здійснюють закупівлі через систему ProZorro.

Згідно з текстом законопроекту, розміщеним на сайті ВР у понеділок, діяльність із розподілу природного та нафтового газу трубопроводами, розподілу електроенергії електромережами, централізоване водопостачання та водовідведення, а також транспортування теплової енергії віднесено до ознак, яким має відповідати суб'єкт господарювання, котрий здійснює діяльність в одній або декількох окремих сферах, щоб вважатися замовником закупівель згідно із законом про державні закупівлі.

Водночас уточнюється формулювання переліку видів діяльності в окремих сферах господарювання. Відповідно до законопроекту, ними, зокрема, є транспортування, розподіл, зберігання і постачання природного газу, його видобуток і надання послуг LNG, виробництво, транспортування та постачання електричної та теплової енергії, питної води, централізованого водопостачання і водовідведення.

У пояснювальній записці до законопроекту наголошується, що через невикористання системи ProZorro зазначеними суб'єктами господарювання і нерозкриття їхніх витрат неможливо встановити, наскільки обґрунтованими є витрати таких природних монополій, що враховуються в тарифах.

Автори законопроекту при цьому посилаються на досвід країн ЄС, зазначаючи, що в них до природних монополій встановлюють жорсткі вимоги щодо прозорості та підзвітності, а тарифи операторів регулюють із метою захисту споживачів від необґрунтованих витрат і стимулювання належних інвестицій в інфраструктуру.

Як повідомлялося, 4 лютого голова енергокомітету ВР Андрій Герус і ще майже 60 нардепів зареєстрували в парламенті законопроект №5020 про внесення змін до закону про державні закупівлі щодо закупівель суб'єктів природних монополій. Як роз'яснив тоді Герус у Telegram-каналі, цей документ зобов'язує операторів систем розподілу е/е і газорозподільних мереж, а також підприємства теплокомуненерго і водоканали здійснювати свої закупівлі через систему Prozzoro, вважаючи, що це сприятиме прозорості використання тарифних коштів і дасть змогу уникнути завищення цін під час таких закупівель.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА