11:11 13.02.2021

Місія МВФ завершилася без ухвалення рішення про перегляд програми stand by – голова представництва Фонду

3 хв читати
Місія МВФ завершилася без ухвалення рішення про перегляд програми stand by – голова представництва Фонду

Віртуальна місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) в Україні з питань першого перегляду програми для України у форматі stand-by завершилася без ухвалення позитивного результату про такий перегляд, глава представництва МВФ в Україні Йоста Люнгман заявив про необхідність більшого прогресу і новий дискусій.

"Обговорення було продуктивним, проте потрібен більший прогрес стосовно завершення першого перегляду програми. Дискусії триватимуть", – йдеться в його заяві в суботу.

Люнгман нагадав, що місія працювала в період з 21 до 23 грудня і з 11 січня до 12 лютого і обговорила з представниками влади України прогрес у впровадженні заходів і реформ, які є частиною підтриманої угодою stand-by програми дій влади.

За його словами дискусії фокусувалися на посиленні управління Національним банком; поліпшенні законодавчих і регулятивних основ банківського нагляду та фінансового оздоровлення; заходах, спрямованих на зменшення фіскального дефіциту в середньостроковій перспективі; законодавчих ініціативах з відновлення і посилення антикорупційної інфраструктури та судочинства.

Дискусії стосувалися також заходів у секторі енергетики, додав голова представництва.

Згідно з даними агентства "Інтерфакс-Україна", серед проблемних питань залишається, зокрема, ухвалення закону Про Вищу раду правосуддя і зняття побоювань МВФ щодо втручання в роботу НАБУ і САП. Для позитивного результату необхідно також ухвалення вже внесених до Верховної Ради нових поправок до закону про Нацбанк і банки і відмова від обмеження цін, введених цієї зими на енергоринку, а також більша зрозумілість щодо бюджетних планів на 2022 рік і аудиту Covid-фонду.

На думку експертів, під час вирішення частини цих питань наступна місія з першого перегляду програми stand by може відвідати Україну орієнтовно в квітні-травні.

МВФ 9 червня 2020 року затвердив нову 18-місячну програму stand-by для України на SDR3,6 млрд (близько $5 млрд) з негайним виділенням $2,1 млрд першого траншу.

Після виділення першого траншу було заплановано чотири перегляди програми: за підсумками червня, вересня і грудня цього року, а також червня 2021 року – із завершенням цих переглядів відповідно 1 вересня і 1 грудня цього року і 15 травня і 15 жовтня – наступного. Розміри другого і третього траншу – по $700 млн, третього – $560 млн і заключного четвертого – $980 млн. Передбачалося, що віртуальна місія з першого перегляду програми працюватиме 13-23 липня, проте цей план було порушено.

За даними поінформованих джерел агентства "Інтерфакс-Україна", програма stand-by фактично була поставлена "на паузу" через дії з боку української сторони, які поставили під сумніви базові принципи співпраці за програмою. Однак заяви президента Володимира Зеленського про прихильність реформам і боротьбі з корупцією і низка конкретних кроків, зокрема ухвалення держбюджету-2021 і відновлення оргструктури Нацбанку, дали змогу заявити про місію.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА