16:17 16.02.2021

Проблеми закупівель за спрощеною процедурою та "коронавірусних" закупівель навряд чи будуть вирішені у 2021 році - юристи

3 хв читати
Проблеми закупівель за спрощеною процедурою та "коронавірусних" закупівель навряд чи будуть вирішені у 2021 році - юристи

Проблеми сфери електронних закупівель, пов'язані із закупівлями за спрощеною процедурою та "коронавірусними" закупівлями, залишаються найбільш корупціогенними і навряд чи будуть вирішені у 2021 році, вважають експерти юридичної компанії "Електронні закупівлі".

"Проблем у системі державних закупівель дастатньо. Можна очікувати, що деякі з них не будуть вирішені у цьому 2021 році", - вважають у компанії.

За оцінкою експертів, "спрощена процедура - одне з проблемних місць у закупівлях".

"Як показують аналітичні дані, понад половина всіх торгів, що відбуваються за спрощеною схемою, відбуваються без конкуренції серед учасників, а сам договір підписується з одним єдиним учасником. Саме створення конкурентного середовища є однією з цілей інтернет-платформи ProZorro. Однак у чиновників держкомпаній інші цілі, адже така закупівля не економить бюджетні гроші та відкриває дорогу для корупції", - вважають у компанії.

Крім того, за оцінкою юристів, ще одним "вікном для корупції, яке навряд чи закриється у 2021 році, є так звані коронавірусні закупівлі, які "все більше відбуваються за однією схемою - підписання договору з одним учасником і без конкуренції, при цьому перелік товарів за такими схемами має тенденцію збільшуватися". "Ковідні" закупівлі - це 185 млрд грн витрачених грошей без конкуренції та із сумнівною прозорістю. Це спосіб повернутися до старої схеми крадіжки державних коштів, і важко було б уявити, щоб чиновники не скористалися настільки зручною передумовою обійти ProZorro. Очікується, що ситуація не зміниться і цього року", - вважають у компанії.

Прогнозуючи розвиток сфери електронних закупівель, експерти компанії, проте, зазначають, що "розвиток і зміна системи держзакупівель рухається в європейському напрямку". "Рух у сторону ЄС створює прецеденти для змін. Наприклад, у ЄС є більше видів процедур, зокрема рамкові угоди або динамічна система закупівель, до останньої рухаються і зміни українського законодавства", - зазначили юристи.

При цьому у компанії зазначають, що динамічні закупівлі є перехідним варіантом між звичайним підписанням договору з постачальником і купівлею через каталоги "ProZorro Маркет". При цьому кваліфікація учасників може мати довгостроковий характер, а потенційна потреба замовника може бути виражена у більшому часовому проміжку - два, три або чотири роки. При появі у замовника потреби він оголошує про наміри зробити закупівлю, і раніше кваліфіковані учасники можуть взяти участь у тендері.

"Це свого роду міні-тендер, де конкурентне середовище зберігається, але суттєво полегшується вся процедура проведення торгів. Примітно, що і в учасників є варіанти: при бажанні кваліфікована бізнес-компанія може припинити свою участь у тендерах, а до торгів підключиться нова компанія, яка такі кваліфікаційні вимоги захистила", - зазначають експерти.

При цьому, на їхню думку, динамічні закупівлі дадуть змогу закупникам не витрачати час на процедуру допуску або не допуску учасників до аукціону.

"У таких умовах простіше працювати у сфері закупівель і замовникам. Залишається лише зрозуміти, чи не стане це додатковим вікном для крадіжки державних коштів. Тому необхідно попутне впровадження заходів контролю. Для нашої країни це дуже нагальне питання", - наголосили в компанії.

Водночас її експерти очікують протягом 2021 року повномасштабну реалізацію механізму тестування уповноваженої особи, яка має замінити на підприємствах державної форми власності тендерні комітети, подальшого розвитку електронного функціоналу, зокрема інструменту "ProZorro Маркет" і поліпшення рівня безпеки та зручності роботи на акредитованих маркетплейсах для контролю ціноутворення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

NovaPay конкуруватиме з банками за зарплатні картки

НБУ в понеділок опустив офіційний курс гривні на 24 коп.

Попит на зарядні станції в мережі "Епіцентр" зріс більш ніж увосьмеро

"Метінвест" у I кв. скоротив виробництво сталі на 4%, коксу на 11%, наростив окатишів майже на третину

DIM спільно з банком "Глобус" запускає іпотечну програму для ЖК А136

Дефіцит е/е зменшився через потепління, але залишається суттєвим ввечері та вночі - "Укренерго"

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА