09:02 28.02.2021

Fitch прогнозує зростання ВВП України у 2021 році на 4,1% за інфляції 6,9%

3 хв читати
Fitch прогнозує зростання ВВП України у 2021 році на 4,1% за інфляції 6,9%

Валовий внутрішній продукт України після спаду на 4,2% у 2020 році при інфляції 5% у 2021 році збільшиться на 4,1% у разі зростання інфляції до 6,9%, а у 2022 році відновлення економіки сповільниться до 3,8% за зниження інфляції до 5,3%, прогнозує міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings.

"Ми прогнозуємо зростання ВВП на 4,1% у 2021 році за рахунок приватного споживання, зростання виробництва сільськогосподарської продукції та часткового відновлення інвестицій", - йдеться в звіті агентства про підтвердження рейтингу України на рівні "B" зі стабільним прогнозом.

Fitch зазначає, що друга хвиля Covid-19 була набагато серйознішою, ніж перша, але рівень смертності знижується, і агентство передбачає, що економічні обмеження залишаться незначними.

Зростання інфляції до 6,1% за підсумками січня Fitch пояснює більш високими цінами на сировинні товари та енергоносії, ослабленням гривні і підвищенням мінімальної заробітної плати на 20%. За його прогнозами, Нацбанк відреагує на збільшення інфляції підвищенням облікової ставки на 100 базисних пунктів - до 7%. Агентство додає, що зміна минулого року глави НБУ і низки його заступників збільшила ризик погіршення ситуації в результаті більш м'якої грошово-кредитної політики, ніж передбачалося у попередньому прогнозі.

Fitch очікує поступової бюджетної консолідації у 2021-2022 роках, зокрема, скорочення дефіциту держбюджету з 5,5% ВВП у 2020 році до 5,1% ВВП у 2021 році і 3,7% ВВП у 2022 році, проте це залежатиме від наявності фінансування і ступеня участі МВФ.

Згідно з прогнозами агентства, після зростання прямого держборгу України в 2020 році на 11,2 процентних пункту (п.п.) - до 55,6% ВВП (62,8% з урахуванням держгарантій), він стабілізується на рівні 54% ВВП у 2021-2022 рр. Fitch додає, що за показниками держборгу Україна відповідає середнім значенням для країн з рейтингом "B".

Стосовно платіжного балансу агентство зазначає, що Україна виявилася стійкою до шоку, викликаного коронавірусом, а її міжнародні резерви збільшилися до $ 28,8 млрд у січні 2021 року зі $ 27,0 млрд у лютому 2020 року. "Дуже значне поліпшення умов торгівлі, різке скорочення імпорту і статистичні зміни...призвели до збільшення сальдо рахунку поточних операцій у 2020 році на 7 п.п. до профіциту в 4,4% ВВП, компенсуючи відтік капіталу з приватного сектора", - йдеться в звіті.

Згідно з ним, у 2021 році Україна повернеться до дефіциту рахунку поточних операцій, однак у розмірі всього 0,3% ВВП, який збільшиться до 1,2% у 2022 році через відновлення внутрішнього попиту і менш сприятливих умов торгівлі, але це буде більш ніж компенсовано більш високим припливом прямих і портфельних іноземних інвестицій, а також депозитів в іноземній валюті.

Щодо співпраці з МВФ, Fitch вважає, що існує значний ризик для завершення програми stand by, зокрема, буде проблематичним ухвалення парламентом законодавства про боротьбу з корупцією і судову реформу. На думку агентства, скасування грудневого тимчасового обмеження цін на газ, ще однієї вимоги програми, більш реалістичне.

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Час обмеження потужності енергопостачання для промисловості збільшився більш ніж удвічі

Сольський підбив підсумки за основними напрямами фінансування агросектору у 2022-2024 роках

"Епіцентр" фіксує зростання попиту на зарядні станції в 4,5 раза і готовий до можливого стрибка запитів на генератори

Дефіцит е/е значний протягом майже всієї доби, за винятком годин активної роботи ВДЕ - "Укренерго"

"Нафтогаз" готовий надати свою інфраструктуру для оперативного підключення газової генерації е/е і забезпечити її газом - СЕО

Харків'яни та жителі області отримають збільшену субсидію та пільгу на електроенергію в неопалювальний сезон

НБУ у середу послабив курс гривні на 9 коп.

Велика Британія збільшить свій внесок у Фонд підтримки енергетики на £20 млн

Україна увійде наступного опалювального сезону з запасами в ПСГ не менше 13 млрд куб. м – голова Нафтогазу

Шмигаль доручив затвердити графіки ремонтів енергооб'єктів і кроки щодо посилення їх захисту до початку опалювального сезону 2024/25 років

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА