19:28 19.05.2021

"Нафтогаз" підписав контракти з 12 ТКЕ на комерційні постачання газу

2 хв читати
"Нафтогаз" підписав контракти з 12 ТКЕ на комерційні постачання газу

ТОВ "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдинг" підписало контракти на постачання природного газу на комерційних умовах із 12 великими підприємствами теплоенергетики (ТКЕ), зокрема з Києва та Харкова.

За даними прес-служби "Нафтогазу", з них із 11 ТКЕ договір підписаний на умовах повної передоплати, ще одне підприємство надало банківську гарантію. Група найближчими днями очікує підписання ще низки контрактів.

"Нафтогаз" запрошує виробників тепла, більшість яких є комунальними підприємствами, і місцеві органи влади провести переговори щодо реструктуризації простроченої заборгованості та пошуку механізмів оплати спожитого природного газу", - зазначено в прес-релізі.

За даними НАК, до 1 травня 1,1 тис. організацій отримували газ у рамках спецобов'язків у НАК "Нафтогаз України". У зв'язку із завершенням опалювального сезону частина підприємств ТКЕ припинила закуповувати газ у травні. З 1 травня майже 300 компаній продовжують отримувати паливо у групи за спеціальними обов'язками (ПСО) або комерційними контрактами. Решта - перейшли до інших постачальників.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів України не продовжуватиме покладання на НАК "Нафтогаз України" ПСО з продажу природного газу виробникам теплової енергії.

Положення про покладання ПСО на суб'єктів ринку природного газу для забезпечення громадських інтересів у процесі функціонування цього ринку було затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 19 жовтня 2018 року №867. "Нафтогаз" постачав газ виробникам теплової енергії за ціною, яка розраховувалася за ринковою формулою з урахуванням змін котирувань на європейських газових хабах.

Востаннє Кабмін продовжував ПСО з продажу газу ТКЕ наприкінці квітня - продовживши спецобов'язки до 20 травня 2021 року.

Згідно з меморандумом про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері централізованого постачання теплової енергії та постачання гарячої води від 9 лютого 2021 року, до 30 вересня 2021 року "Нафтогаз" надаватиме виробникам тепла відстрочку платежу на різницю між ринковою і граничною ціною газу, фактично закладеною в тариф.

Уряд, "Нафтогаз" і Асоціація міст України мають визначити джерела компенсації цієї різниці в цінах.

"Нафтогаз" виступав за скасування режиму ПСО для тепловиків із 1 травня, як це було передбачено, зокрема, домовленостями з Міжнародним валютним фондом за програмою stand-by. Водночас парламентський комітет із ПЕК просив Кабмін продовжити дію ПСО до вирішення проблеми боргів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Час обмеження потужності енергопостачання для промисловості збільшився більш ніж удвічі

Сольський підбив підсумки за основними напрямами фінансування агросектору у 2022-2024 роках

"Епіцентр" фіксує зростання попиту на зарядні станції в 4,5 раза і готовий до можливого стрибка запитів на генератори

Дефіцит е/е значний протягом майже всієї доби, за винятком годин активної роботи ВДЕ - "Укренерго"

Харків'яни та жителі області отримають збільшену субсидію та пільгу на електроенергію в неопалювальний сезон

НБУ у середу послабив курс гривні на 9 коп.

Велика Британія збільшить свій внесок у Фонд підтримки енергетики на £20 млн

Україна увійде наступного опалювального сезону з запасами в ПСГ не менше 13 млрд куб. м – голова Нафтогазу

Шмигаль доручив затвердити графіки ремонтів енергооб'єктів і кроки щодо посилення їх захисту до початку опалювального сезону 2024/25 років

США виділять понад $190 млн на підтримку енергосектору України протягом п'яти років

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА