10:46 03.06.2021

Рада розблокувала підписання закону про земельні аукціони

3 хв читати
Рада розблокувала підписання закону про земельні аукціони

Верховна Рада розглянула і відхилила проекти постанов щодо скасування свого рішення від 18 травня 2021 року про ухвалення в цілому законопроекту №2195 з внесення змін до деяких законодавчих актів щодо продажу на електронних аукціонах земельних ділянок, які перебувають у державній і комунальній власності, або прав на них.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", парламент на засіданні у четвер відхилив сім проектів постанов про скасування голосування за закон щодо затвердження порядку продажу земельних ділянок на електронних аукціонах, зареєстрованих членами фракції "Батьківщина".

Як повідомлялося, Верховна Рада 18 травня ухвалила в цілому законопроект №2195 про внесення змін до Земельного кодексу України та закону України "Про оренду землі" щодо продажу на електронних аукціонах земельних ділянок, які перебувають у державній і комунальній власності, або прав на них.

Згідно з пояснювальною запискою до документа, законопроект забезпечує публічність і прозорість продажу та передання в користування земельних ділянок державної та комунальної власності в електронній системі торгів, проведених в інтернеті у форматі аукціону в режимі реального часу.

Документ уточнює, що земельні торги відбуватимуться відповідно до договору між організатором торгів й оператором електронного майданчика. Рішення про проведення земельних торгів ухвалюватиме їх організатор, назвавши стартову ціну лота, термін та інші умови користування земельною ділянкою, а також уповноважена ним особа для укладання відповідного договору.

Розмір винагороди оператору електронного майданчика, порядок її сплати і повернення, а також інші деталі організації земельних торгів у подальшому будуть визначені Кабінетом Міністрів України в установленому порядку.

Законопроект, крім іншого, виключає участь "виконавця" з суб'єктів земельних торгів - участь в організації та проведенні земельних торгів братимуть організатор та оператори електронних майданчиків. З огляду на це учасники платитимуть свої внески не на розрахункові рахунки виконавця, а на рахунки операторів майданчиків, котрі проводять торги.

За підсумками аукціону з учасником, який запропонував найвищу ціну (цінова пропозиція) за земельну ділянку або найвищу плату за користування нею, укладатимуть договір купівлі-продажу, оренди, прав на здійснення забудови або успадкування земельної ділянки.

Нововведенням документа є зміна реєстраційного та гарантійного внесків, розмір яких в майбутньому визначатиметься з урахуванням вимог Кабінету Міністрів України, але не зможе становити менше ніж 30% від стартової ціни продажу земельної ділянки (стартового розміру річної оренди ділянки).

Законопроект змінює умови неповернення гарантійних внесків: внесок не буде повертатися учасникам, якщо жоден із них не зробив кроку аукціону під час торгів, а переможець не зможе повернути гарантійний внесок, якщо не підпише у встановлений термін протокол і договір за результатами торгів, або не сплатить придбаного лота.

Документ передбачає розподіл підходів до встановлення стартової ціни земельних ділянок залежно від їх цільового призначення. Стартова ціна земель сільськогосподарського призначення в державній і комунальній власності вважається рівною її нормативній грошовій оцінці, а інших земель державної та комунальної власності не може бути нижчою експертної грошової оцінки ділянки.

Законопроект передбачає впровадження принципу, за яким один лот аукціону може складатися тільки з однієї земельної ділянки або прав на неї.

Згідно з пояснювальною запискою, ухвалення законопроекту №2195 дасть змогу оптимізувати законодавство з питань продажу та передання в користування земельних ділянок державної та комунальної власності, удосконалить і прискорить механізми й процедури її продажу та передання, підвищить економічну ефективність проведення аукціонів і збільшить надходження до державного та місцевих бюджетів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА