07:44 18.10.2021

Європа перейшла на відбір запасів зі сховищ - офіційно розпочався зимовий сезон

3 хв читати
Європа перейшла на відбір запасів зі сховищ - офіційно розпочався зимовий сезон

Європа почала відбір газу з підземних сховищ. Таким чином, в історію вписаний показник величини запасів на початок зимового сезону з новим мінімальним рівнем у 77,13% від обсягу ПСГ.

Не виключено, що накопиченого обсягу запасів цілком може бути досить для проходження холодів. Однак знижений рівень запасів знижує найголовніший показник роботи ПСГ - максимальну добову продуктивність і можливість гнучко реагувати на сильні холоди.

Спустошеність сховищ Європи є головним драйвером зростання цін. Цьому допомагає і підйом ціни на паливо на іншому, ще більш сильному полюсі попиту - в Азії. Ціна газу на хабі TTF у Нідерландах з поставкою в понеділок становить $1081 за тисячу кубометрів.

Впевнений відбір газу з підземних сховищ Європи тривав три дні поспіль (з 13 до 15 жовтня). У суботу (останній день у статистиці Gas Infrastructure Europe) закачування закономірно перевищило відбір (як це буває на початку сезону відбору), оскільки у вихідні дні закономірно знижується попит у системі.

У минулому, 2020-му, році перехід від закачування до відбору загалом в Європі припав на майже той же самий термін - 12 жовтня. При цьому і погода в нинішньому році в Європі приблизно відповідає торішньому тренду: очікувана середня температура жовтня 2021 року на півградуса нижче торішньої.

Однак у минулому році ситуація була принципово іншою - в сховищах був рекордний обсяг газу, накопичений за підсумками двох теплих зим, і ринку було вигідно раніше почати витрачати запаси. У цьому сезоні запаси знаходяться на історично мінімальному рівні, і були очікування, що закачування в ПСГ Європи триватиме довше, оскільки треба наростити побільше резервів.

За історію спостережень у середньому в Європі перехід від нетто-закачування до нетто-відбору припадав на 20 жовтня. Найбільш пізній термін початку відбору був зафіксований у 2013 році - 3 листопада.

"Газпром" (MOEX: GAZP) тим часом продовжує закачування в свої об'єкти зберігання в Австрії ("Хайдах" - заповнене на 20%) і Німеччини ("Ємгум", частка "Газпрому" заповнена на 82%). На паузі (ні закачування, ні відбору) стоять німецькі ПСГ "Катаріна" (заповнене на 43,4%), "Реден" (9,45%) і "Бергермеєр" у Нідерландах (27,30%). "Газпром" також має потужності сховищ "Дамборжіце" в Чехії і "Банатський Двір" у Сербії, але дані щодо них не відображаються в системі Gas Infrastructure Europe.

Російський концерн поряд з іншими учасниками ринку також використовує віртуальне зберігання (організоване за рахунок комерційної взаємодії європейських контрагентів і застосування різних фінансових інструментів), але інформація про ці ресурси не розкривається.

Приплив зрідженого природного газу (СПГ) на термінали регіону на початку жовтня 2021 рік зростає на 4% проти торішнього рівня.

У понеділок вся увага ринків прикута до платформ бронювання, де оператори газотранспортної системи України (ТОВ "Оператор ГТС України") і Польщі (Gaz-System S.A.) проведуть аукціони з бронювання транзитних потужностей на листопад. Дані про замовлення "Газпромом" додаткових потужностей доставки газу в Європу роблять визначальний вплив на спотові котирування газу в Європі.

Висловлюються сподівання, що після 1 листопада (орієнтовна цільова дата завершення створення в Росії директивного рівня запасів газу до зими) у "Газпрому" може з'явитися додатковий ресурс для поставки в Європу. Однак підстьобуване ранніми холодами споживання на російському ринку зростає такими великими темпами, що може адсорбувати всі додаткові ресурси балансу.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА