18:54 18.10.2021

Бізнес поліпшив очікування щодо девальвації гривні, але прогнозує прискорення інфляції - опитування НБУ

2 хв читати
Бізнес поліпшив очікування щодо девальвації гривні, але прогнозує прискорення інфляції - опитування НБУ

Український бізнес погіршив очікування щодо сповільнення інфляції протягом найближчих 12 місяців до 7,8% із 7,2% у попередньому кварталі, однак поліпшив очікування щодо девальвації гривні до 28,50 грн/$1 із 28,71 грн/$1.

Згідно з результатами регулярного щоквартального опитування ділових очікувань підприємств країни, оприлюдненого на сайті НБУ в понеділок, індекс ділових очікувань (ІДО) підприємств зріс порівняно з минулим кварталом до 114,3% із 112,3%, зберігаючи позитивне значення.

За даними центробанку, поліпшення відбулося переважно за рахунок зростання оцінок загальних обсягів реалізації продукції власного виробництва, поліпшення оцінок інвестиційних видатків на будівництво та зростання кількості працівників на підприємствах, яке прогнозується керівниками вперше, починаючи з третього кварталу 2019 року.

Згідно з НБУ, керівники поліпшили з 7% проти 6% у минулому кварталі оцінки поточного фінансово-економічного стану власних підприємств.

Зазначається, що бізнес очікує зростання обсягів реалізації продукції, зокрема на зовнішньому ринку. Оптимістичні настрої переважають у всіх секторах економіки.

Згідно зі звітом, вперше за останні два роки бізнес прогнозує збільшення загальної кількості працівників на своїх підприємствах, зокрема баланс відповідей становить 2,2%, тоді в попередньому кварталі баланс відповідей був негативним і становив -1,0%. Збільшення кількості працівників прогнозують респонденти підприємств будівництва, торгівлі та інших видів діяльності.

Опитування демонструє, що частка компаній, які планують залучати кредити в Україні протягом наступних 12 місяців, зросла до 40,4% (у попередньому кварталі - 36,9%). Переважна більшість позичальників (77,4%) вважає за краще залучати кошти в національній валюті.

Водночас зросла частка компаній, які планують брати кредити за кордоном, - до 7,2% із 7%. Зазначається, що головними перешкодами для залучення нових кредитів підприємства назвали високі ставки (55,2% респондентів) та надмірні вимоги до застави (37%).

В опитуванні ділових очікувань, яке проводилося з 3 серпня до 2 вересня, взяли участь 690 підприємств із 22 регіонів країни. Серед опитаних 18,3% - компанії переробної промисловості, 20,7% - оптової торгівлі, 14,9% - сільського господарства, 13,3% - транспорту та зв'язку, 6,8% - добувної промисловості, 4,8% - сфери електроенергії та водопостачання, 3,2% - будівництва, 18% - підприємства інших галузей.

ІДО - агрегований показник щодо очікуваного розвитку підприємств у наступні 12 місяців. Розраховується за результатами опитувань підприємств як середньоарифметичне значення балансів відповідей щодо фінансово-економічного стану підприємств, загальних обсягів реалізації продукції власного виробництва, інвестиційних видатків на проведення будівельних робіт, інвестиційних видатків на машини, обладнання та інвентар, кількості працівників.

Значення індексу більше ніж 100 означає перевагу позитивних економічних настроїв у суспільстві, нижче за 100 - негативних економічних настроїв.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА