11:34 20.12.2021

Арахамія припускає розширення в майбутньому дії "економічного паспорта" на пенсіонерів

2 хв читати
Арахамія припускає розширення в майбутньому дії "економічного паспорта" на пенсіонерів

Голова парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія припускає розширення дії "економічного паспорта" українця на осіб похилого віку, зокрема старше 70-80 років.

"Звісно, є за що цю ініціативу (про "економічний паспорт" українця - ІФ) критикувати. Наприклад, вона поширюється на дітей 2019 року народження, а не на всіх дітей. Але логіка наша проста: з якогось моменту треба починати, а потім цю ініціативу розширюватимуть і на інших дітей, і на пенсіонерів", – сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Оскільки пенсіонери (особливо старше 70-80 років) узагалі не мають можливості додаткових заробітків, і вони мають отримувати безумовний базовий дохід. Але незадоволені і критики будуть завжди. Тут важливо, що ми перші зробили цей крок, і кошти за використання українських надр спрямовуватимуться на персональні банківські рахунки дітей, і в майбутньому вони зможуть використати їх на навчання, купівлю житла", – додав Арахамія.

Голова фракції заперечує можливість скасування "економічних паспортів" у майбутньому.

"Ніхто цього не зробить, бо це буде політичне самогубство – забрати гроші в дітей. Навіть якщо буде криза економічна. Уявляєте, якщо 4 млн виборців, у мільйона дітей яких на рахунках лежать накопичені державою кошти, прийти і сказати: "Я у вас забираю ці гроші або переполовинюю". Неможливо таке буде зробити", - вважає парламентарій.

Як повідомлялося, президентський пакет законопроектів про економічний паспорт (№№6394-6396) передбачає відрахування з 2023 року 35% ренти на видобуток корисних копалин та 47,5% ренти на видобуток нафти та газу в рахунок накопичень для економічного паспорта. Законопроекти також передбачають щорічне підвищення частки відрахувань із ренти на видобуток корисних копалин на 5 п. п. - до 70% у 2030-му, а частки відрахувань з ренти на видобуток нафти та газу - до 95% у 2033-му. Учасниками Фонду майбутніх поколінь, який акумулюватиме внески на індивідуальних рахунках, стануть народжені з 2019 року діти. Згідно із законопроектами, виплати із системи економічного паспорта зможуть бути витрачені на навчання, придбання особистого житла після досягнення повноліття, а також лікування тяжких захворювань або за наявності критичних станів здоров'я до досягнення 18 років.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Власники євробондів України створили спецкомітет для переговорів щодо боргу

"Інтергал-Буд" бере на себе воєнні ризики і гарантує добудову

Україна відчуває стратегічну потребу вирощувати бавовну - Мінагрополітики

Українські сировари програють внутрішній ринок імпортній продукції і не можуть наростити експорт - аналітики

Приєднання України до ЄС спричинить реформування Єдиної сільгоспполітики - аграрний міністр Польщі

Через негоду знеструмлена шахта на Донеччині та відключали 145 тис. споживачів у Дніпропетровській області - Міненерго

"Нафтогаз" за три місяці виплатив 18,2 млрд грн податків

Уряд схвалив концепцію держпрограми про використання ШІ в пріоритетних галузях економіки

Єврокомісія схвалила запропонований Києвом план, необхідний для початку фінансування ЄС чотирирічного Ukraine Facility у розмірі EURO50 млрд

Кабмін продовжив спецзобов'язання на ринку газу до 31 серпня 2024 р.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА