14:47 02.02.2022

Уряд України схвалив проєкт Угоди про ЗВТ із Туреччиною

2 хв читати
Уряд України схвалив проєкт Угоди про ЗВТ із Туреччиною

Кабінет міністрів України схвалив проєкт Угоди про зону вільної торгівлі (ЗВТ) із Туреччиною на засіданні уряду.

Як повідомила перша віце-прем'єр – міністр економіки Юлія Свириденко, угода принесе додаткові 2% ВВП щорічно.

"Основа угоди - обнулення мит Туреччиною на 10,337 тис. товарних позицій. Це 95% загальної кількості товарів. Ще на 1,348 тис. товарних позицій діятимуть тарифні квоти або скорочення мит", - сказала вона, представляючи проєкт Угоди про ЗВТ із Туреччиною на засіданні уряду в середу.

Наразі Україна експортує до Туреччини 1,1 тис. товарних позицій, оскільки Туреччина має один із найвищих у світі рівнів митного захисту, зазначила вона. Водночас рівень українського мита – одне з найнижчих.

"Останніми роками ми стали спостерігати, що українські мита взагалі перестали бути бар'єром для турецьких товарів, тоді як мита Туреччини для наших товарів були глухим муром для виходу на їхній ринок", - зазначила Свириденко.

За її словами, Україна залишає за собою право застосовувати мито на експорт металобрухту.

"Водночас Туреччина відкриває внутрішній ринок для нашого металу. Ще на 130 товарних позицій товарів металургії встановлено часткове скорочення мит... А для 160 товарів металургії встановлюються додаткові квоти", - додала Свириденко.

За її словами, Україна збереже мита на ввезення автомобілів, встановлюючи перехідні періоди від трьох до п'яти років на транспортні засоби та продукцію легкої промисловості. Щодо останньої, Свириденко анонсувала держпідтримку у форматі доступних кредитів на модернізацію обладнання для компаній легкої промисловості України.

При цьому сторони зберігають за собою право відновити мито через механізм двосторонніх захисних заходів.

Як зазначила Свириденко, перегляд угоди має відбутися не пізніше ніж через два роки.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА