15:19 21.03.2022

Пожежі в зоні ЧАЕС загрожують подальшим погіршенням радіаційної ситуації, їх гасіння через окупацію неможливе - ДІЯРУ

2 хв читати
Пожежі в зоні ЧАЕС загрожують подальшим погіршенням радіаційної ситуації, їх гасіння через окупацію неможливе - ДІЯРУ

Державна інспекція ядерного регулювання (ДІЯРУ) з посиланням на Центр прогнозування наслідків радіаційних аварій Українського Гідрометцентру ДСНС попереджає про можливість подальшого погіршення радіаційної ситуації в Зоні відчуження через лісові пожежі, гасіння яких неможливе у зв'язку з російською окупацією території.

"Центр інформує про погіршення радіаційного стану в Зоні відчуження та за її межами внаслідок лісових пожеж на радіоактивно забруднених територіях", - йдеться у повідомленні ДІЯРУ у фейсбуці у понеділок.

Водночас інспекція зазначає, що згідно з даними сайту The Fire Information for Resource Management System (FIRMS), райони пожеж у період із 11 до 18 березня 2022 року спостерігалися переважно у західній та центральній частинах Зони відчуження і на 18 березня охоплювали площу понад 8 кв. км, при цьому 17 березня вони становили 5 кв. км, а 11 березня - майже 14 кв. км.

При цьому ДІЯРУ наголосила, що при продовженні наявної ситуації у найближчому майбутньому радіаційний стан у Зоні відчуження та за її межами, включаючи не лише Україну, а й інші держави, може суттєво погіршитися. Серед причин цього регулятор назвав відсутність даних про поточний стан радіаційного забруднення довкілля у Зоні відчуження, оскільки не працює автоматизована система контролю радіаційного стану, що, у свою чергу, унеможливлює адекватне реагування на загрози погіршення радіаційної ситуації.

Водночас регулятор наголошує, що гасіння пожеж неможливе внаслідок окупації Зони відчуження російськими військами. У зв'язку з цим зазначається, що лісові пожежі, нетипові для Зони в холодну пору року, у весняно-літній період можуть досягти максимально можливих меж, що за відсутності будь-яких протипожежних заходів призведе до практично повного вигорання радіоактивно забруднених лісів у Зоні відчуження та, відповідно, до значного погіршення радіаційного стану в Україні та у всій Європі.

Як повідомлялося, тижнем раніше Державне агентство України з управління зоною відчуження (ДАЗВ) попередило про зростання радіаційної небезпеки внаслідок зафіксованих пожеж у зоні Чорнобильської АЕС, які мають тенденцію до поширення. Згідно з його повідомленням, площі пожеж перевищували допустимі рамки в десятки разів, маючи тенденцію до поширення та досягаючи в окремих районах 10 км².

Зону відчуження, зокрема майданчик ЧАЕС, захоплено російськими окупантами 24 лютого.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА