15:04 03.05.2022

Прем'єр Болгарії вважає, що споруджуваний у Греції плавучий термінал СПГ дасть змогу змінити енергетику Європи

2 хв читати
Прем'єр Болгарії вважає, що споруджуваний у Греції плавучий термінал СПГ дасть змогу змінити енергетику Європи

Плавучий термінал СПГ, будівництво якого розпочалося в Александруполісі на півночі Греції, не лише служитиме для постачання енергоресурсів, а й дасть змогу внести суттєві зміни в енергетику Європи, заявив у вівторок прем'єр-міністр Болгарії Кирил Петков.

"Це не просто енергетичний проєкт. Він змінить енергетичну карту Європи. Балканський півострів - це регіон із населенням 65 млн людей, і ми можемо зробити значно більше", - наводить агентство Associated Press (AP) слова прем'єра.

Голова Євроради Шарль Мішель, який вирушив до регіону з візитом, провів в Александруполісі зустрічі з прем'єр-міністром Греції Кіріакосом Міцотакісом, лідерами Болгарії, Північної Македонії та Сербії.

Очікується, що термінал СПГ потужністю 5,5 млрд куб. в Александруполісі розпочне роботу у 2023 році. Оператор проєкту Gastrade SA повідомляв у січні, що газ може розподілятися на ринки Греції, Болгарії, Румунії, Сербії та Північної Македонії, Молдови та України.

У країні вже працює один термінал СПГ – Revithoussa LNG компанії DESFA, за 45 км від Афін. У 2021 році він прийняв 2,4 млрд куб. м газу.

"Плавучий термінал СПГ в Александруполісі допоможе досягти мети ЄС щодо поетапної відмови від російського газу якнайшвидше, як вирішила Європейська рада в березні", - пояснив раніше прессекретар голови Євроради Баренд Лейтс значення проєкту.

Уранці 27 квітня "Газпром" повністю призупинив постачання газу компаніям "Булгаргаз" (Болгарія) та PGNiG (Польща) через несплату в рублях. На кінець 26 квітня "Газпром експорт" не отримав платежів за постачання газу у квітні від цих компаній у рублях.

Нова схема оплати газу, яку нав'язує Москва, передбачає, що в уповноваженій фінансовій інституції - Газпромбанку - для іноземних покупців відкривають спеціальні рублеві та валютні рахунки типу "К". Іноземний покупець сплачує за газ у валюті контракту, ГПБ продає її на "Московській біржі" та переказує рублі "Газпрому". Саме в цей момент зобов'язання щодо оплати природного ресурсу нібито вважається виконаним.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА