18:40 12.05.2022

Оплата газу РФ у рублях є обходом санкцій ЄС, наполягають у ЄК

2 хв читати
Оплата газу РФ у рублях є обходом санкцій ЄС, наполягають у ЄК

Оплату країнами ЄС російського газу в рублях, як і раніше, Брюссель розцінює як порушення застосування європейських санкцій щодо Росії, підтвердив офіційний представник Єврокомісії (ЄК) Тім Макфі.

"Використання цього методу було би порушенням санкцій", - сказав речник у четвер на брифінгу в Брюсселі.

Він заявив, що в ЄК уважно вивчили листа "Газпрому" своїм європейським клієнтам із роз'ясненням нового указу президента РФ від 4 травня, який уточнює процедуру платежу за газ у рублях.

"З урахуванням указу наша позиція, наші орієнтації (для країн ЄС) щодо санкційного режиму залишаються незмінними", - зазначив Макфі.

Представник ЄК повідомив, що Єврокомісія оновить свої рекомендації щодо цього питання, вона пояснює всім державам-членам ЄС ситуацію, проблема обговорюється з юридичною службою Ради ЄС.

При цьому, відповідаючи на уточнювальне запитання, коли з'являться оновлені рекомендації ЄК, Макфі сказав: "Я не можу вам назвати термінів. Робота триває. У будь-якому разі наша позиція зрозуміла. І якщо необхідно роз'яснити її державам-членам, ми зробимо це. І щодо публікації нових орієнтацій (стосовно питання оплати в рублях), ми вас поінформуємо, коли вони будуть готові".

Раніше агентство Bloomberg повідомило, що "Газпром" розіслав своїм європейським партнерам листа, в якому пояснює, що, відповідно до указу президента, опублікованого 4 травня, вони можуть оплачувати газовий імпорт із РФ, не порушуючи санкцій ЄС.

Нова схема оплати газу, нав'язувана Москвою, передбачає, що в уповноваженому фінансовому інституті - Газпромбанку - для іноземних покупців відкриваються спеціальні рублеві та валютні рахунки типу "К". Іноземний покупець платить за газ у валюті контракту, ГПБ продає її на "Московській біржі" та переказує рублі "Газпрому". Саме в цей момент зобов'язання щодо оплати природного ресурсу нібито вважається виконаним.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

Ситуація з е/е покращиться наступного тижня з потеплінням, але її дефіцит зберігатиметься ще довго - глава "Укренерго"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА