14:50 10.06.2022

Частка тіньової економіки під час повномасштабної війни зросла - Гетманцев

2 хв читати
Частка тіньової економіки під час повномасштабної війни зросла - Гетманцев

Частка тіньової економіки під час повномасштабної війни Росії проти України зросла, повідомив голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

"Заходи з детінізації відбуваються активно з 2019 року, незважаючи на спроби контрабандистів і тіньовиків загальмувати цей процес. У війну частка тіньової економіки зросла, але уряд вже вживає заходів щодо детінізації. Повноважень достатньо", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна", коментуючи заяву президента Володимира Зеленського про боротьбу з тіньовою економікою.

"Як приклад тіні: у одного з великих виробників тютюну із західної України середньомісячна сплата податків на підприємстві становить за 2020 рік понад 420 млн грн на місяць. А за чотири місяці 2022 року - 56,2 млн грн. Скажіть, менше стали палити? У підприємство влучив снаряд? Путін особисто заважає поповнити бюджет такими потрібними наразі грошима?" - здивувався парламентарій.

За його даними, це підприємство скоротило надходження до держбюджету від акцизу у січні-квітні 2022 року порівняно з аналогічним періодом 2021-го на 124 млн, тоді як скорочення за підсумками 2021 року порівняно з 2020 роком становить 1,9 млрд грн. За січень-квітень 2022 року до 2021 року компанія зменшила виробництво на 78,2%, а реалізацію на внутрішній ринок - на 76%.

"І при стабільному скороченні виробництва протягом 2021-го та першого кварталу 2022 року на підприємстві спостерігається збільшення вартості основних засобів (+146 млн грн відповідно до балансу)", - зазначив голова комітету.

"Бій із тінню відбувається постійно. Власне, те, що ви чуєте в інформаційному полі - одна з ознак і наслідків цього бою. Тіньовики упираються, організовують різні провокації та антиурядові кампанії. Навіть у війну. Але процес детінізації не зупинити. Це не питання вибору, це питання виживання країни. Більше того, це обов'язкова умова вступу до ЄС. Тому будь-яку дискусію щодо детінізації в суспільстві потрібно припинити як таку і я закликаю тих, хто досі перебуває в тіні, терміново перейти на бік білої економіки", - зазначив Данило Гетманцев.

Коментуючи слова президента про необхідність "повної модернізації державних інституцій", голова комітету пояснив: "Це скорочення держави та диджиталізація основних управлінських процесів. Війна показала, що багато функцій державного апарату можна і потрібно оптимізувати, суттєво знизивши кількість держслужбовців, підвищивши їхню ефективність". Цим наразі займається Нацрада з відновлення України від наслідків війни, створена президентом, додав Гетманцев.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА