15:34 13.07.2022

Бізнес-омбудсмен очікує від Плану відновлення України чіткіших акцентів на створенні сприятливого бізнес-середовища

2 хв читати
Бізнес-омбудсмен очікує від Плану відновлення України чіткіших акцентів на створенні сприятливого бізнес-середовища

План відновлення України, драфт якого уряд представив на конференції в Лугано (Швейцарія), має передбачати сприятливіші умови для роботи бізнесу, ніж були до війни, вважає бізнес-обмудсмен, посол Канади в Україні (2014-2019 рр.) Роман Ващук.

"Є певні ознаки цього в презентації прем'єра. Я хотів би чіткіше почути, які є нові акценти уряду в забезпеченні сприятливого бізнес-середовища, насамперед для українського бізнесу", – сказав він агентству "Інтерфакс-Україна".

Як наголосив Ващук, від цього залежатиме, наскільки іноземний бізнес захоче бути партнером українського бізнесу в масових вливаннях у країну для відновлення.

Водночас бізнес-омбудсмен висловив упевненість, що це можливо. За його словами, у Лугано він розмовляв із людиною, яка керує проєктом австрійської фірми Head. "Вони вже з квітня відновили будівництво найбільшого у світі заводу з виробництва лиж. Є довіра інвестора, є люди в Україні, які готові втілити це в життя, і будівництво триває", - зазначив Ващук.

За його словами, здійснюються також проєкти з релокації, розширення офісних площ на заході України.

"Питання – як зробити їхнє життя якомога легшим, щоб вони могли запускати проєкти і завершувати їх, щоб тоді нормальні податки й обороти збагачували економіку. Не чекати уявного, магічного завершення (війни – ІФ), бо невідомо, чи буде воно таким раптовим – з дня на день – чи, навпаки, буде трохи розтягнутим процесом. Тож забезпечити успіх бізнесу у невизначеній ситуації – це великий виклик, але це потрібно", – наголосив Ващук.

За його словами, у регіонах України, де нині немає бойових дій і ситуація більш-менш нормалізувалася, бізнес намагається мобілізуватися та працювати, проте у спілкуванні з державними органами знову виникають проблеми, які були до 24 лютого.

Говорячи про поточну роботу офісу бізнес-омбудсмена, він повідомив, що поки що є перешкоди для проведення всіх регламентних актів, проте офіс діє в режимі онлайн-лінії допомоги. "Приймаємо заявки, розглядаємо і намагаємося вирішувати", – пояснив Ващук.

Він додав, що в рамках роботи на випередження офіс спільно з Державною податковою службою також провів шість вебінарів, щоб роз'яснити бізнесу всі зміни та новації й зняти можливі запитання.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

Ситуація з е/е покращиться наступного тижня з потеплінням, але її дефіцит зберігатиметься ще довго - глава "Укренерго"

Харків чи не єдине місто, яке має детальний план підготовки до зими, - радник прем'єра

Потрібно готуватися до обмежень електроенергії практично на все літо - радник прем'єра

Група Єрмака-Макфола представила новий план економічного тиску на РФ

"Укренерго" анонсує погодинні відключення е/е протягом доби, обленерго сподіваються уникнути графіків удень

ЕКА у квітні застрахувало 46 млн грн кредитних договорів, підтримавши 1,07 млрд грн експорту

ЕКА на тижні затвердить продукт страхування інвесткредитів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА