12:46 04.08.2022

Девелопери розглядають можливість будівництва споруд подвійного призначення як бомбосховищ у нових проєктах

2 хв читати
Девелопери розглядають можливість будівництва споруд подвійного призначення як бомбосховищ у нових проєктах

Українські девелопери розглядають можливість будівництва споруд подвійного призначення як бомбосховища у нових проєктах житла, а також облаштування підземних паркінгів як укриттів у готових будинках.

"У наших готових проєктах у ролі тимчасових укриттів можуть використовуватися підвальні приміщення, підземні паркінги тощо, адже ще на етапі підготовки проєктної документації ми враховуємо таку можливість", – розповіла агентству "Інтерфакс-Україна" директор із маркетингу будівельної компанії "Альянс Новобуд" Ірина Міхальова.

За її словами, укриття у підвальному приміщенні 25-поверхового будинку зможе розмістити до 25% мешканців і включатиме туалет, медпункт, окреме приміщення для вагітних та дітей, кухню, вентиляційну камеру, кілька виходів. За підрахунками компанії, будівництво приміщення для укриття додасть 5-10% до вартості житла, залежно від поверховості та кількості квартир.

Тим часом у групі компаній DIM мають намір переформатувати нежитлові приміщення у майбутніх проєктах на бомбосховища, не збільшуючи вартості квадратного метра.

"Більшість наших будинків будуються з підземними паркінгами у 2-3 поверхи і навіть підземними коморами з вентиляцією та кількома входами/виходами. Звісно, неможливо стверджувати, що будівництво якісних бомбосховищ для мешканців абсолютно не вплине на вартість. Проте, як бачимо по запитах майбутніх інвесторів, більшість із них готові переплачувати за свою безпеку та комфорт", – повідомили агентству у пресслужбі DIM.

"Інтергал-Буд" у свою чергу планує розширити функціонал підземних паркінгів у нових проєктах для використання їх як повноцінні бомбосховища.

"У планах компанії також покращити умови в уже наявних паркінгах, наприклад, розмістити на їхній території лавки. Обговорюється питання постачання до паркінгів питної води та мінімальних необхідних запасів", - прокоментувала комерційний директор "Інтергал-Буд" Анна Лаєвська.

Як повідомили у пресслужбі холдингової компанії "Київміськбуд", окрім будівництва обладнаних під бомбосховища підземних паркінгів, існує варіант облаштування "кімнат безпеки" безпосередньо у квартирах.

У компанії також зазначили, що будинки, побудовані за монолітно-каркасною технологією, більш стійкі, ніж панельні.

"У разі потрапляння в них уламків ракети, вони більш стійкі, ніж панельні. Люди, які перебувають у сховищі під таким будинком, перебувають у відносній безпеці, принаймні ризик завалу менший", – повідомив забудовник.

Як повідомлялося, Верховна Рада ухвалила законопроєкт, що передбачає обов'язкове розміщення бомбосховищ під час будівництва нових споруд в Україні. Документ пропонує внесення обов'язкового розділу щодо інженерно-технічних заходів цивільного захисту до містобудівної документації на регіональному та місцевому рівнях. У разі відсутності цього розділу забороняється затвердження відповідної містобудівної документації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА