11:38 06.12.2022

Дві третіх девелоперських українських компаній перебувають на межі банкрутства – експерт

3 хв читати
Дві третіх девелоперських українських компаній перебувають на межі банкрутства – експерт

 Майже дві третіх девелоперських компаній в Україні перебувають на межі банкрутства, повідомив співзасновник і керуючий партнер INSPI Development Володимир Семенцов агентству "Інтерфакс-Україна".

"Наразі ризики для забудовників та інвесторів чи не найбільші за останні 15 років. На межі банкрутства (тобто в умовах неможливості виконати зобов'язання перед покупцями та партнерами з бізнесу) перебуває до двох третіх девелоперських компаній. Водночас сукупно до 30% інвесторів, які купили житло за допомогою програм із розстрочення та іпотеки, з об'єктивних фінансових причин не можуть погасити накопичену заборгованість за платежами", - сказав Семенцов.

Він прогнозує, що і 2023 року ринок житиме саме в таких важких умовах. Водночас Володимир Семенцов виділив головні чинники, які можуть позитивно вплинути на первинний ринок житлової нерухомості наступного року.

Стабілізувальним чинником він вважає прогнозований і контрольований рівень інфляції, що в річному вимірі не перевищить 25%.

Також він очікує зниження собівартості будівництва в середньому на 15% за рахунок конкурентної ціни будівельних матеріалів та будівельно-монтажних робіт (зменшення витрат стане важливим запобіжником номінального зростання ціни за кв. м для покупця) та збільшення рівня доходів громадян у середньому на 15-20%.

Допомогти стабілізувати ринок може ефективна політика країни щодо відновлення економіки та залучення інвестицій, спрямованих на кредитування будівельної галузі і, зокрема, девелоперів під 3-5%, а також пільгові іпотечні програми, які здатні підштовхнути попит.

На думку експерта, за повного збігу всіх чинників у 2023 році може відбутися часткове поновлення попиту, але порівняно з березнем-квітнем 2022 року в межах 10-15%.

"У найближчі два-три місяці на ринку збережеться мінімальний (точковий) попит на новобудови переважно економ- та комфорт-класу з рівнем готовності від 80% і вище. Водночас понад 90% покупців будуть зацікавлені у придбанні житла лише в кількох містах: Києві, Івано-Франківську, Львові, Чернівцях, Ужгороді та частково в Одесі", - зазначив фахівець.

Він нагадав, що собівартість квадратного метра з початку широкомасштабного вторгнення зросла в середньому на 25-30% в іноземній валюті, що вплинуло на зростання цін для покупців.

"Забудовники суттєво збільшили вартість квадрата, у середньому на 40% у гривневому еквіваленті, проте такі цінові зміни на тлі нульового попиту можна вважати суто формальними. Реальний покупець за повної оплати вартості квартири міг розраховувати на суттєву знижку в розмірі від 10% до 20%. І з великою ймовірністю ця тенденція триватиме щонайменше наступні три місяці", - зазначає фахівець.

Семенцов вважає, що 2023 рік зможе стати роком суттєвих змін ринку.

"Є запит на впровадження в девелопменті житла принципово нових форм ведення бізнесу, насамперед це стосується залучення потужних інвесторів ще на старті проєкту, зокрема і комерційних банків, що дасть змогу акумулювати до 80-100% необхідних витрат на будівництво того чи того житлового комплексу й гарантуватиме контроль за своєчасним виконанням будівельних робіт. Зміни в оподаткуванні операцій зі споруджуваними об'єктами зумовлять поступовий перехід девелоперів до продажу квартир уже після введення об'єкта в експлуатацію", - сказав експерт.

Він також очікує, що високий попит на оренду житла стимулюватиме розвиток нових форматів нерухомості, як, наприклад, сервісні апартаменти. "Після перемоги у війні для повноцінного оновлення первинного ринку житла знадобиться щонайменше три роки. Тому наступний 2023 рік може стати лише основою для майбутніх позитивних змін", - підсумував Семенцов.

INSPI Development – інвестиційно-девелоперська компанія, створена у грудні 2020 року. До 2025 року в портфелі компанії заплановано понад 10 об'єктів, серед яких мережа сервісних апартаментів, об'єкти комерційної та житлової нерухомості.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА