20:58 03.08.2023

Польщі вигідне стратегічне економічне партнерство з Україною, її експорт становить третину експорту ЄС

2 хв читати
Польщі вигідне стратегічне економічне партнерство з Україною, її експорт становить третину експорту ЄС

Польщі вигідне стратегічне економічне партнерство з Україною, оскільки від початку повномасштабної війни 2022 року до кінця травня 2023 року її експорт в Україну становив майже EUR14 млрд, що відповідає третині експорту Європейського Союзу та у 2,5 раза перевищує експорт Німеччини, повідомив член Єврокомісії (ЄК) із сільського господарства Януш Войцеховський.

"Від початку війни 2022 року до кінця травня 2023 року Польща експортувала в Україну товарів на суму приблизно EUR14 млрд, а імпортувала - на суму приблизно EUR8,2 млрд. Польський експорт в Україну 2023 року становитиме 1/3 експорту ЄС-27, що у 2,5 раза більше, ніж у Німеччини", - написав він у твіттері.

Войцеховський порекомендував бачити в польсько-українських відносинах не тільки стратегічне політичне партнерство, а й "стратегічне економічне партнерство, поки що дуже вигідне для Польщі".

"Це не змінює того факту, що інтереси фермерів у цих відносинах перебувають під загрозою і потребують захисту", - додав він.

Як повідомлялося, влада Польщі, зокрема прем'єр-міністр Матеуш Моравецький і міністр сільського господарства Польщі Роберт Телуш, наполягає на продовженні Європейською Комісією обмежувальних заходів на імпорт з України пшениці, ріпаку, кукурудзи та соняшнику. Якщо цю ініціативу не буде підтримано, Польща має намір запровадити односторонню заборону на імпорт українських сільгосптоварів і сподівається, що її дії можливо підтримають деякі сусідні країни. З квітня 2023 року проти імпорту українських агротоварів, крім Польщі, виступають Угорщина, Словаччина, Болгарія і Румунія.

Під час переговорів 2 серпня аграрних міністрів Польщі та України Роберта Телуша і Миколи Сольського, польська сторона аргументувала свої вимоги збільшенням транзиту українських агротоварів, який у лютому 2023 року становив 114 тис. тонн, а в червні - 260 тис. тонн.

Аграрні міністри домовилися найближчим часом обговорити заходи щодо полегшення транзиту українських зернових у морські порти низки європейських країн. Україна готує проєкт детальних рішень для колективного обговорення.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Енергетики повернули світло понад 50 тис. абонентам, відключеним унаслідок повітряної атаки РФ уранці середи - Міненерго

Кабмін створив штаб підготовки до опалювального сезону

Кабмін змінив умови оренди держмайна на час воєнного стану: Хто зможе не платити

Кабмін пропонує ВР ратифікувати Угоду про вільну торгівлю з Туреччиною

Кількість вакансій на ринку праці зросла до нового рекорду з початку війни

Голова Держенергонагляду допускає доцільність підвищення тарифів на е/е у 2024 р. з метою відновлення енергооб'єктів

Шмигаль: У квітні Україна вийшла на обсяги експорту, співставні з довоєнними місяцями

Група "Нафтогаз" у 2023 р. отримала 23,1 млрд грн чистого прибутку проти 79,1 млрд грн збитку у 2022 р.

"Укренерго" фіксує зростання споживання е/е через похолодання

Фонд енергоефективності запускає програму "ГрінДІМ" для ОСББ та ЖБК

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА