19:37 12.10.2023

Газопостачання Литви взимку не буде порушене через пошкодження Balticconnector

2 хв читати
Газопостачання Литви взимку не буде порушене через пошкодження Balticconnector

Газопостачання Литви не буде порушене цієї зими через інцидент на газопроводі Balticconnector між Естонією та Фінляндією. Як повідомляє BNS, про це заявила прем'єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте.

"Боятися, що перед опалювальним сезоном якимось чином буде порушено подачу газу, справді не варто, бо і наш термінал, і Інчукалнське сховище (ПСГ у Латвії - ІФ-У) та інші інфраструктурні об'єкти працюють", - сказала Шимоніте в одній із радіопередач у четвер. За її словами, інцидент показав, що захист важливих енергетичних об'єктів потребує ще більшої уваги.

Водночас у литовському енергохолдингу Ignitis grupe очікують зниження споживання природного газу в країні цього року на 6%. Про це заявила керівниця відділу оптового продажу газу Ignitis Аста Вірбіцкене на дистанційній конференції в четвер. За її словами, газова інфраструктура регіону достатня або "навіть надлишкова" для забезпечення попиту.

"Попит на газ, який і раніше в Литві істотно зменшився, продовжує зменшуватися. Навіть якщо припустити, що завод добрив Achema запрацює на повну потужність в останньому кварталі цього року, ми не досягнемо минулорічного рівня (споживання - ІФ-У)", - заявила вона.

"Звісно, найбільший вплив мають ціни на природний газ, які змінюють споживчі звички", - додала вона.

"Цілком очевидно, що (...) нинішня потреба регіону в газі така, що наших інфраструктурних об'єктів достатньо і навіть забагато, щоб повністю її забезпечити", - сказала Вірбіцкене.

"У сьогоднішній ситуації (після інциденту на газопроводі Balticconnector - ІФ-У) Фінляндія ізольована, імовірно, щонайменше на пів року. Однак це не змінює ситуації, поставок природного газу і у всьому регіоні загалом, і окремо у Фінляндії та країнах Балтії достатньо", - додала вона.

Раніше повідомлялося, що споживання газу в Литві в січні-червні 2023 року скоротилося на 34,3% порівняно з аналогічним періодом минулого року - до 6,2 ТВт.год.

Повідомлялося також, що газопровід Balticconnector від естонського Палдиска до Інкоо у Фінляндії, протяжністю підводної частини в 77 кілометрів, був відключений 8 жовтня через пошкодження. За даними фінської сторони, інцидент трапився в її економічній зоні (на глибині близько 60 м, діаметр труби 50 см). Причина витоку та пошкодження кабелю зв'язку, що проходить неподалік, поки що невідома.

Глава Національного бюро розслідувань Фінляндії (НБР) Робін Ларг раніше заявив, що пошкодження газопроводу Balticconnector було спричинене механічним впливом, а не вибухом.

Фінський оператор газової мережі Gasgrid повідомив, що перекритий через витік газопровід Balticconnector можна буде знову ввести в експлуатацію не раніше ніж у квітні 2024 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА