10:10 16.10.2023

МВФ розраховує на виконання Україною домовленості про фінмоніторинг PEP без відтермінувань і спецреєстру

3 хв читати
МВФ розраховує на виконання Україною домовленості про фінмоніторинг PEP без відтермінувань і спецреєстру

Поправки до законопроєкту №9296-д про посилення фінансового моніторингу PEP (політично значущих осіб) щодо відтермінування набуття чинності до моменту вступу України до ЄС і створення реєстру PEP суперечать домовленостям України й Міжнародного валютного фонду (МВФ) і міжнародним стандартам у цій сфері, заявив постійний представник МВФ в Україні Ваграм Степанян.

"Ефективний режим боротьби з відмиванням коштів і фінансуванням тероризму (AML/CFT) є суть важливим для зусиль у подоланні корупції. Узгодження дефініції національного публічного діяча (PEP) в Україні з міжнародними стандартами AML/CFT було й залишається ключовою реформою в попередніх і чинних програмах, які підтримує МВФ, і так само важливе на шляху до членства в ЄС", - ідеться у відповіді Степаняна на інформаційний запит агентства "Інтерфакс-Україна".

За його словами, важливо не допустити створення реєстру національних публічних діячів на основі персоналій з огляду на те, що такий підхід не підтримує ні організація, яка запроваджує стандарти AML/CFT, - Міжнародна група з протидії відмиванню грошей (FAFT), ні державні інститути України.

"Оскільки терміну виконання цього структурного маяка на кінець вересня не дотримано, фахівці МВФ дуже розраховують, що реформа буде ухвалена й реалізована на практиці без зволікань", - зазначив постійний представник фонду.

Як повідомлялося, парламентський комітет з питань фінансів, податкової та митної політики 13 жовтня рекомендував ВР ухвалити в цілому законопроєкт №9296-д у редакції, що посилює вимоги до такого моніторингу лише з моменту вступу України до ЄС.

"На жаль, комітет підтримав законопроєкт про РЕР у редакції, що набуває чинності з моменту вступу України до ЄС, тобто в редакції, що не дасть нам розпочати перемовини про членство. За відповідну правку не голосував. Вважаю це рішення помилковим і таким, що підлягає перегляду", - прокоментував це рішення голова комітету Данило Гетманцев.

"Сьогодні на комітеті прийняли редакцію закону про політично значущих осіб, яка не відповідає вимогам наших партнерів з ЄС. Це неприйнятно для нас, буду ініціювати повторне засідання комітету для перегляду редакції законопроєкту до другого читання", - заявив також голова правлячої фракції "Слуга народу" Давид Арахамія.

Гетманцев повідомив, що вже повторно скликає комітет для розгляду цього законопроєкту в понеділок. Він додав, що переконаний, що комітет має показати всій Верховній Раді приклад переваги інтересів країни над власними.

Фінкомітет 4 вересня рекомендував ВР прийняти за основу цей законопроєкт, який відновлює скасований торік довічний статус PEP, але запроваджує ризик-орієнтований підхід під час фінмоніторингу таких осіб. Ухвалення цього закону є важливим структурним маяком програми співпраці з МВФ.

Законопроєкт №9269-д після певної паузи, пов'язаної з браком достатньої підтримки, ухвалено в першому читанні 21 вересня 260 голосами, однак до нього було внесено норму про створення реєстру PEP.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

По всій Україні, крім трьох областей, від ранку неділі діють аварійні відключення е/е - "Укренерго".

У столиці, Київській, Одеській, Дніпропетровській, Дніпропетровській та Донецькій області запроваджено екстрені відключення - ДТЕК

Майже 100% дронів для ЗСУ розробляють в Україні, більшу частину в цьому секторі займає приватний бізнес

Україна експортувала морським коридором 50 млн т вантажів, відправивши 1737 суден - Мінвідновлення

"Укренерго" продовжило до кінця доби застосування лімітів енергоспоживання

Доходи загального фонду держбюджету в травні трохи знизилися до 151,6 млрд грн

Diia.City United закликала уряд прискорити запровадження е-бронювання та збільшити термін броні до 12 місяців

РФ завдала ударів по енергооб'єктах у п'яти областях, можливі зміни в обмеженні електропостачання - Міненерго

Націоналізовано активи компанії, пов'язаної з російським букмекером, на суму понад 1,8 млрд грн

Аграріям із чинною бронню на мобілізацію автоматично пролонговано її на 1 місяць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА