15:08 15.11.2023

Рада директорів ЄБРР рекомендувала акціонерам збільшити капітал на EUR4 млрд для підтримки України

2 хв читати
Рада директорів ЄБРР рекомендувала акціонерам збільшити капітал на EUR4 млрд для підтримки України

Рада директорів Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) у середу рекомендувала керівникам банку затвердити оплачене збільшення капіталу на EUR4 млрд для забезпечення значного і стабільного обсягу інвестицій в Україну зараз і в майбутньому.

"Сьогоднішнє рішення відповідає розумінню керівників, що підтримка України після повномасштабного вторгнення Росії має бути найвищим пріоритетом для банку зараз і в майбутньому, але водночас ЄБРР також має мати змогу продовжувати працювати над реалізацією своїх стратегічних пріоритетів в інших країнах операцій", - наголошується в пресрелізі банку.

Згідно з пропозицією на розгляд управителям, додатковий капітал надасть змогу ЄБРР продовжувати інвестиції в Україні під час війни на рівні EUR1,5 млрд на рік і збільшити річний обсяг інвестицій у країні до EUR3 млрд у майбутньому порівняно з EUR1 млрд до війни.

"Завдяки надходженню додаткового капіталу зникне потреба в систематичному розподілі ризиків із акціонерами і донорами через гарантії та гранти", - пояснив ЄБРР.

Уточнено, що узгодження цього рішення Радою директорів є першим кроком у формальній процедурі збільшення акціонерного капіталу ЄБРР, який наразі становить EUR30 млрд. Керівники ухвалять остаточне рішення щодо пропонованого збільшення капіталу до кінця 2023 року, тоді як рішення про збільшення набере чинності наприкінці 2024 року, тоді як перші платежі почнуть надходити у 2025 році, йдеться в повідомленні.

Банк нагадав, що на щорічних зборах у травні 2023 року в Самарканді керівники досягли згоди щодо необхідності додаткової підтримки з боку акціонерів для того, щоб ЄБРР міг продовжувати повноцінне виконання своєї ролі. Вони також дійшли висновку, що найефективнішим інструментом такої підтримки буде оплачене збільшення капіталу.

У разі ухвалення цієї пропозиції керуючими це стане третім збільшенням капіталу в історії ЄБРР, попередні два відбулися в 1996 і 2010 роках, зазначається в релізі.

"Ця підтримка особливо важлива в контексті зростання геополітичної напруженості та її економічних наслідків, а також у контексті кліматичної кризи та пов'язаних із нею довгострокових викликів", - наголосив банк.

Він нагадав, що за останні 30 років інвестував в Україні понад EUR18 млрд у понад 500 проєктів і є найбільшим інституційним інвестором у країні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА