13:29 16.11.2023

Україна з початку війни змінила географію аграрного експорту, в якому 59% припало на Європу - УКАБ

2 хв читати
Україна з початку війни змінила географію аграрного експорту, в якому 59% припало на Європу - УКАБ

Україна від початку російської агресії вимушено змінила географію експорту агропродукції, внаслідок чого частка Європи в січні-жовтні 2023 року досягла 59% порівняно з 32% у 2021 році, повідомив Український клуб аграрного бізнесу (УКАБ) у фейсбуці.

Згідно з повідомленням, подібне зростання експорту агротоварів до Європи є вимушеним і пояснюється скороченням постачань в інші регіони: частка Африки скоротилася до 7% з 14%, Азії - до 12% з 19%, південно-східної Азії - до 4% з 13%.

"Основна причина таких змін - блокування морських портів України російськими військами. Розвиток альтернативних маршрутів, які були можливі тільки через територію країн ЄС, призвів до змін. Українські аграрії змушені були шукати покупців своєї продукції в країнах Європи", - пояснили аналітики.

В УКАБ нагадали, що поставки до країн Африки та Азії під час війни стали можливими лише завдяки роботі зернового коридору у співпраці з ООН і Туреччиною, а також тимчасового зернового коридору, який здійснює відвантаження зараз.

Структура експорту українських агротоварів у 2023 році за основними експортними позиціями подібна до минулорічних показників: 39% припадало на частку зернових культур, 26% - рослинних олій, 4% - м'яса, 2% - молочна продукція, яйця та мед. Водночас експорт олійних культур скоротився до 12% порівняно з 16% у 2022 році, за рік експорт макухи зріс до 6% з 5%. Дозвіл постачати цукор на зовнішні ринки дозволив виробникам за рік довести його частку в експорті агропродукції до 3%.

У довоєнному 2021 році структура аграрного експорту України мала такий вигляд: зернові культури - 45%, рослинні олії - 26%, олійні культури - 9%, шроти - 6%, м'ясо - 3%, тютюнові вироби - 2%.

"Єдиний варіант відновити експорт на традиційні для України ринки - гарантувати безпеку морських шляхів експорту та збільшити обсяги відвантаження цим каналом", - резюмували в УКАБ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА