12:40 17.11.2023

ФДМ заявляє про законність приватизації "Волиньторфу"

4 хв читати
ФДМ заявляє про законність приватизації "Волиньторфу"

Фонд державного майна (ФДМ) України під час організації та проведення 6 жовтня відкритого аукціону з продажу ДП "Волиньторф" діяв винятково в рамках чинного законодавства, а звинувачення в заниженні ціни не обґрунтовані, заявляє відомство.

"Дише ринок може визначити справедливу ціну, і для цього Фонд забезпечує всі належні передумови. Фонд держмайна відкритий для співпраці з правоохоронними органами і всіляко сприятиме розслідуванню", - стверджується у відповіді відомства на запит агентства "Інтерфакс-Україна" у зв'язку зі звинуваченнями Державного бюро розслідувань (ДБР).

ФДМ зазначив, що під час проведення аукціону ДП "Волиньторф" було занесено до списку об'єктів малої приватизації, а проєкт рішення уряду про зупинення його приватизації та передання його в управління Міненерго не було ухвалено і він не набув чинності.

"Інших законних підстав для скасування аукціону і припинення приватизації об'єкта не було", - зазначило відомство.

У Фонді наголосили, що згідно із законодавством стартова ціна об'єктів малої приватизації для продажу на аукціоні визначається на рівні балансової вартості активу, а проведення незалежної оцінки не передбачено, аукціони "Прозорро.Продажі" дають рівний доступ до участі в аукціонах для всіх учасників і можливість підвищення ціни.

Фонд також нагадав, що законодавство дозволяє проведення аукціону за наявності лише одного учасника за запропонованою ним ставкою, яка становила 212,22 млн грн (без ПДВ) за стартової ціни 190,19 млн грн.

ФДМ також вказав, що чистий прибуток "Волиньторфу" за перше півріччя 2023 року становив 6,2 млн грн, за 2022 рік - 10,6 млн грн, тоді як у 2020 і 2021 роках підприємство було збитковим.

Відомство додало, що продаж "Волиньторфу" став другим прикладом реалізації підприємств торф'яної промисловості: у липні 2023 року на відкритому аукціоні зі стартовою ціною 47,14 млн грн виставляли на продаж ДП "Рівнеторф", яке за результатами торгів було продано за 205 млн грн.

Вказується також, що, за повідомленням Національного антикорупційного бюро, ексдиректор ДП "Волиньторф" є фігурантом кримінальної справи. За версією слідства, наприкінці 2013-початку 2014 року він уклав договори на купівлю цінних паперів за кошти ДП "Волиньторф" і перепродав ці папери приватній компанії, цим було завдано збитків підприємству обсягом 5,6 млн грн.

"Це очевидний факт корупції та процвітання сірих схем на базі держактивів. Тож позиція Фонду чітка і зрозуміла - залучення приватних інвестицій на нестратегічні держпідприємства є пріоритетом у роботі Фонду", - наголошується в заяві.

Як повідомлялося, ТОВ "Агробіостандарт" стало єдиним учасником аукціону в "Прозорро.Продажі" 6 жовтня, запропонувавши на 10% більше за початкову ціну, програвши перед цим на схожому аукціоні з продажу "Рівнеторфу".

ДБР 19 жовтня порушило кримінальну справу, звинувативши посадових осіб ФДМ у попередній змові з представниками покупця, щоб занизити ціну продажу і стверджуючи, що ринкова вартість об'єкта може становити 315-320 млн грн. У межах справи призначено комплексну судово-оціночну експертизу Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції. Печерський суд за клопотанням ДБР 26 жовтня на 30 днів надав слідчим дозвіл на огляд об'єкта, проте "Агробіостандарт" все одно перерахував кошти і 6 листопада підписав із ФДМ договір купівлі-продажу.

Як зазначав Фонд держмайна, новий власник "Волиньторфу" зобов'язаний сплатити борги підприємства на суму приблизно 20 млн грн, продовжити надавати послуги із постачання теплової енергії споживачам, із якими "Волиньторф" уклав відповідні договори, упродовж пів року погасити борги із заробітної плати та перед бюджетом і не звільняти працівників.

У Фонді вказували, що "Волиньторф" спеціалізується на виробництві торф'яних брикетів. Має спецдозволи на користування надрами на родовищах "Засвіття Ситнелюк" (на 18 років) і "Сойне" (19 років). За перше півріччя 2023 року ДП отримало 90,4 млн грн доходу, за весь 2022 рік - 200 млн грн. При цьому за січень-червень 2023 року "Волиньторф" заробив 6,2 млн грн чистого прибутку, а за весь 2022 рік - 10,6 млн грн.

Об'єкт включає 109 од. нерухомого майна (виробничі, складські, адміністративні приміщення тощо) загальною площею понад 16 тис. кв. м. На ньому працюють 302 особи, на балансі значаться 164 транспортні засоби. Також до складу держпідприємства входить відокремлений підрозділ "Маневицький торфозавод".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА