14:36 27.11.2023

Законопроект про запуск ринку криптовалюти від НКЦПФР більш перспективний у Раді, ніж від Мінцифри – думка

2 хв читати
Законопроект про запуск ринку криптовалюти від НКЦПФР більш перспективний у Раді, ніж від Мінцифри – думка

Президент Асоціації українських банків (АУБ) Андрій Дубас вважає, що законопроект №10225 про запуск ринку віртуальних активів (ВА) в Україні, який розробляла Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР), має більше потенціалу бути затвердженим, №10225-1, запропонований Міністерством цифрової трансформації.
"На мій погляд, законопроект №10225, який розроблявся Національною комісією з цінних паперів, має більше шансів бути ухваленим...", - сказав Дубас у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".
Банкір зазначив, що законопроекти відрізняються у певних деталях, у тому числі на рівні оподаткування, а також у підході до визначення активів.
Зокрема, згідно із законопроектом, розробленим НКЦПФР спільно з представниками Ernst&Young за підтримки проєкту USAID Financial Sector Reform, об'єктом оподаткування є позитивний річний фінрезультат від продажу віртуальних активів. Якщо платник податків пішов у збиток, то позитивний фінрезультат наступного звітного періоду скорочується на цю суму.
У свою чергу, фінансовий результат від продажу віртуальних активів визначається як прибуток, зменшений на їхню вартість. Платник податків зобов'язаний вести облік операцій із віртуальними активами окремо з інших доходів і витрат, зокрема і від операцій із іншими інвестиційними інструментами. Базова податкова ставка пропонується лише на рівні 18% +1,5% військового збору.
Водночас законопроект, запропонований Мінцифри, передбачає поступове підвищення базової ставки: 5% – протягом перших трьох років, 9% – п'яти наступних і від 18% далі. При цьому з Дія.City інвестор зможе обрати між 18% податку на фінрезультат та податком у 9% на виведений капітал.
"Єдине скажу – ринок цей дуже великий, і чим довше ми не приймаємо рішення, тим більше Україна втрачає. Тому що... в інших юрисдикціях наші громадяни можуть працювати, платити та давати там цей економічний поштовх", - наголосив президент АУБ.
"Мені здається, що це могло б давати ті додаткові податки, які ми сьогодні шукаємо від безвиході у різних окремих секторах, ми могли б отримувати (їх – ІФ-У) із тих джерел, які у нас сьогодні просто перебувають за межами податкової системи" , – доповнив Дубас.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА