17:16 16.01.2024

Зростання світової економіки у 2023 р. було трохи кращим за прогноз - глава МВФ

2 хв читати
Зростання світової економіки у 2023 р. було трохи кращим за прогноз - глава МВФ

Зростання світової економіки у 2023 році виявилося трохи сильнішим, ніж очікувалося, і це матиме позитивні наслідки у 2024 році, заявила директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крісталіна Георгієва.

"Глобальна економіка виявилася напрочуд стійкою, - сказала вона в інтерв'ю Bloomberg у Давосі. - 2023 рік виявився трохи гарнішим, ніж ми очікували. І цей позитив перейде на 2024 рік".

У жовтневому огляді World Economic Outlook (WEO) МВФ прогнозував, що глобальна економіка зросте на 3% у 2023 році і на 2,9% у 2024 році. Наступний WEO буде опубліковано поточного місяця.

За словами Георгієвої, на економіку США очікує "м'якої посадки", оскільки процентні ставки почнуть знижуватися.

Раніше у вівторок перший заступник глави МВФ Гіта Гопінат заявила під час одного із заходів Всесвітнього економічного форуму (ВЕФ) у Давосі, що шанси на "м'яку посадку" американської економіки зросли.

Гопінат зазначила при цьому, що очікування фінансових ринків щодо швидкого зниження ключових ставок провідними світовими ЦБ "дещо передчасні", оскільки боротьба з інфляцією ще не завершена.

"Ринки очікують, що центробанки будуть досить швидко опускати ставки. Я думаю, поки що дещо передчасно робити такі висновки, - сказала Гопінат. - Слід очікувати, що ставки будуть зменшені в якийсь момент цього року, однак, ґрунтуючись на даних, які ми маємо зараз, ми вважаємо, що це, з більшою ймовірністю, трапиться в другій половині року".

Розповідаючи про Китай, Георгієва зазначила, що владі КНР слід продовжувати відкривати держкомпанії для інвесторів, вирішувати проблеми великих боргів місцевих органів влади, а також ринку нерухомості, щоб економіка країни не потрапила в пастку повільного зростання.

"Китай усвідомлює, що без проведення складних структурних реформ економічне зростання в країні може сповільнитися до менш як 4%", - сказала глава МВФ, зазначивши, що вона убачає "тверду рішучість КНР зберігати міжнародну залученість".

Прем'єр Держради КНР Лі Цян заявив у Давосі у вівторок, що темпи економічного зростання в Китаї у 2023 році становили близько 5,2%, перевищивши цільовий показник уряду країни, незважаючи на відсутність масштабних стимулів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Час обмеження потужності енергопостачання для промисловості збільшився більш ніж удвічі

Сольський підбив підсумки за основними напрямами фінансування агросектору у 2022-2024 роках

"Епіцентр" фіксує зростання попиту на зарядні станції в 4,5 раза і готовий до можливого стрибка запитів на генератори

Дефіцит е/е значний протягом майже всієї доби, за винятком годин активної роботи ВДЕ - "Укренерго"

"Нафтогаз" готовий надати свою інфраструктуру для оперативного підключення газової генерації е/е і забезпечити її газом - СЕО

Харків'яни та жителі області отримають збільшену субсидію та пільгу на електроенергію в неопалювальний сезон

НБУ у середу послабив курс гривні на 9 коп.

Велика Британія збільшить свій внесок у Фонд підтримки енергетики на £20 млн

Україна увійде наступного опалювального сезону з запасами в ПСГ не менше 13 млрд куб. м – голова Нафтогазу

Шмигаль доручив затвердити графіки ремонтів енергооб'єктів і кроки щодо посилення їх захисту до початку опалювального сезону 2024/25 років

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА