18:18 19.01.2024

Гетманцев: "Зрада" скасовується - у Раді високо оцінили запуск другого етапу ринку землі

2 хв читати
Гетманцев: "Зрада" скасовується - у Раді високо оцінили запуск другого етапу ринку землі

В Україні з початку січня 2024 року придбано 68 ділянок загальною площею 216 га, водночас 87% договорів купівлі-продажу було підписано на вторинному ринку, повідомив голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев у телеграмі у п'ятницю.

"В останні декілька місяців перед відкриттям другого етапу ринку землі покотилась чергова "зрада" – після збільшення стелі зі 100 га до 10 000 га "латифундисти" просто знищать дрібних фермерів, які не конкуренти для перших за своїми фінансовими можливостями", - повідомив він, зазначивши, що був переконаний: чергової "зради", як і при впровадженні першого етапу ринку землі, не трапиться.

За його інформацією, від початку 2024 року під час підписання договорів купівлі-продажу розмір однієї земельної ділянки становив менше ніж 3,2 га. Крім того, у 87% їх покупцями були фізичні особи.

"Ажіотажу нема, масової скупівлі по 10 тисяч в одні руки – нема, ціни – на ринковому рівні, чергова "зрада" – скасовується", - констатував Гетманцев.

Голова парламентського фінансового комітету нагадав, що під час впровадження першого етапу запуску ринку землі в громадськості були аналогічні побоювання. Однак вони не виправдалися.

"Нічого з цього не сталося, все відбулося з точністю до навпаки: за 2,5 роки від відкриття ринку було продано лише 1% сільськогосподарських земель, з яких 99,5% залишилися в аграрному виробництві", - написав Гетманцев.

За його інформацією, здача громадами в оренду сільгоспземель комунальної власності через платформу "Prozorro.Продажі" принесла їм у середньому 355 млн грн щорічного доходу. Середньозважена вартість землі 2023 року зросла на 10,4%, удвічі перекривши рівень інфляції, - до 38,5 тис. грн/га, а капіталізація ринку сільгоспземель збільшилася на 115,1 млрд грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА