15:34 11.04.2024

НБУ може знизити облікову ставку внаслідок рекордно низької інфляції - думка

3 хв читати
НБУ може знизити облікову ставку внаслідок рекордно низької інфляції - думка

Рекордно низька інфляція в березні, що в річному обчисленні не перевищує 3,2%, може підштовхнути Національний банк України (НБУ) до подальшого зниження облікової ставки, що в свою чергу може стати хорошим стимулом для розвитку банківського кредитування.

Таку думку висловив голова правління Глобус Банку Сергій Мамедов, виступаючи на Recovery Construction Forum Ukraine у четвер.

Мамедов нагадав, що в другій половині 2023 року кредитні портфелі банків зросли на 35 млрд грн, або на 16% від зростання ВВП. На думку Мамедова, цьому сприяли активний розвиток державних програм кредитування (зокрема "5-7-9", "Доступний факторинг", "Доступний фінансовий лізинг 5-7-9", "єОселя"), а також суттєве скорочення облікової ставки.

"Розвиток кредитування залежатиме від економічної кон'юнктури, адже доступність кредитів порівнянна, перш за все, з вартістю залучених під кредитування коштів. Ринку важливе подальше зниження облікової ставки, до якої "прив'язані" ставки за кредитами. Після березневого зниження облікової ставки з 15% до 14,5% є вагомі підстави вважати, що цей процес триватиме, а отже, до кінця поточного року обсяги всіх видів кредитування, зокрема цільових програм для МСБ, іпотеки на первинному ринку, автокредитування, можуть зрости ще на 10-15%", - наголосив Мамедов.

Посилаючись на дані НБУ, експерт зазначив, що банківський сектор є і залишається вагомою складовою монетарної системи. Минулого року банки сплатили понад 73 млрд грн податку на прибуток, що становило понад 51% від загальних надходжень цього податку до держбюджету. Також банківські установи вклали в облігації внутрішньої держпозики 202 млрд грн коштів, що на 38% вище показників 2022 року. Крім того, частка викуплених банками ОВДП становила 734 млрд грн, або 46% від внутрішнього держборгу України.

"Політика банків вдало поєднується зі стратегією НБУ та створює підґрунтя для активного розвитку кредитування", - наголосив Сергій Мамедов.

Він нагадав, що 2024 року очікуване зростання ВВП може становити до 3,6%, загальна інфляція за прогнозами не має перевищити 9%; очікується помірна девальвація національної валюти - до 7% від курсів станом на 1 січня.

Очільник Глобус банку вважає, що закладені макроекономічні прогнози на 2024 рік наразі справджуються, передусім це стосується ситуації на валютному ринку, адже від початку року спостерігається незначна девальвація гривні - в середньому на 2,5%.

Банк "Глобус" зареєстровано 2007 року. Станом на квітень 2024 р. регіональна мережа налічує 31 відділення. Є акредитованим партнером низки державних програм: державної іпотечної програми "єОселя", програми пільгового кредитування малого та середнього бізнесу "5-7-9". У вересні 2023 року Банк став партнером ДУ "Фонду енергоефективності".

За даними НБУ, станом на 11 квітня 2023 року акціонерами банку були Олена Сильнягіна (100%), Дмитро Полковський (16,198866%), Євген Варягін (9,899307%), Сергій Мамедов (9,899307%), Андрій Пінчук (9,899307%) і Тарас Лісовий (3,599748%), які володіють статутним капіталом опосередковано.

Згідно з даними Нацбанку України на 1 вересня 2023 року, за розміром загальних активів "Глобус" посідав 24-те місце (9,07 млрд грн) серед 60 банків у країні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дві шахти на Донеччині були знеструмлені через обстріл, аварійної допомоги з Європи 29 квітня не залучали - Міненерго

"Українська біржа" заявляє про відсутність підстав позбавлення її ліцензії та готова юридично відстоювати свою правоту

Прийом заявок до ДАР на отримання дотацій на оброблювану землю від фермерів деокупованих територій стартує 1 травня

Україна та ОАЕ завершили переговори щодо Угоди про всеосяжне економічне партнерство

Італія готова підтримати санкції проти російського ЗПГ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА