17:31 31.07.2012

Угода про створення ЗВТ у рамках СНД не закриває Україні дорогу в ЄС - експерт

3 хв читати

Українські експерти говорять про вигоди від ратифікації угоди про створення зони вільної торгівлі у рамках СНД.

"З точки зору економіки я не вбачаю ніяких суперечностей після ратифікації угоди, це не закриває дороги Україні в Європейський Союз", - сказав виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко під час відеомосту Москва-Київ "Росія та Україна: поглиблення економічного партнерства" в Києві у вівторок.

За словами експерта, Україна - це дуже маленький гравець на просторах глобальної економіки, і ЗВТ у рамках СНД дає для країни низку вигод. Зокрема, як зазначає О.Устенко, передусім в умовах "посилення турбулентності у світовій економіці" така угода для України є позитивною, оскільки вона закриває шлях для створення нових бар'єрів у торгівлі. За його словами, це сприятиме посиленню торговельних відносин між Україною та Росією.

"Є великі очікування щодо можливостей українських металургів, а також виробників сільськогосподарської продукції", - додав він.

Експерт також наголосив, що для України це дуже важливий напрям, оскільки вона є експортно-орієнтованою країною, а 30% всього українського експорту спрямовується до Росії.

У свою чергу експерт Національного інституту стратегічних досліджень при президентові України Ірина Клименко наголосила, що останнім часом торговельні відносини між Україною та Росією ставали заручниками політичних відносин між країнами. "Із цієї точки зору ця угода стала закономірним і довгоочікуваним результатом переговорного процесу", - вважає експерт.

Вона також додала, що за останні 20 років сталося багато змін, і все це має привести до змін у міжнародних угодах між Україною та Росією. З цієї позиції підписання договору про ЗВТ у рамках СНД стане позитивним результатом.

І.Клименко також зазначила, що в угоді закріплено положення, які дають сподівання, "що наші відносини розвиватимуться конструктивніше і без тих проблем, які були у минулому".

Директор української філії Інституту країн СНД Володимир Корнілов наголосив, що питання ЗВТ у рамках СНД і створення ЗВТ між Україною та ЄС було дещо політизоване. "Звичайно, говорити про те, що це питання вирішить усі наші економічні проблеми, не можна", - зазначив експерт, додавши, що цифри, які стосуються вигоди України від цієї угоди, в експертів розходяться.

"Але кінцевий висновок економістів зводиться до того, що в принципі ЗВТ СНД із нинішніми вилученнями фіксує наявний стан речей і не дає значного економічного ефекту. При цьому розрахунки їх щодо можливого вступу України до Митного союзу набагато радісніші та позитивніші для України й української економіки", - сказав В.Корнілов. У зв'язку з цим, на думку експерта, Україні не слід зупинятися на створенні ЗВТ у рамках СНД, а йти на шляху інтеграції в Митний союз.

"Я вважаю, що нині, зробивши перший крок, сказавши боязко "А" - необхідно переходити до подальших букв. І треба вже серйозно Україні на вищому офіційному рівні говорити про можливість приєднання до Митного союзу", - підсумував В.Корнілов.

Верховна Рада ратифікувала договір про зону вільної торгівлі у рамках СНД 30 липня.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Атаковані об'єкти енергетичної інфраструктури у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях

Армія РФ за добу завдала 12 ракетних та 76 авіаційних ударів по території України

Окупанти за добу завдали понад 500 ударів по Запорізькій області, є руйнування

Влада КНР має намір виплачувати населенню до $1,4 тис. при заміні старих машин на електромобілі

Права на логотип МАУ на майданчику СЕТАМ придбав директор Орловської ВЕС

Польща вночі двічі піднімала військову авіацію через російські удари по Україні

27 квітня: Яке сьогодні свято, все про цей день

Чергову хвилю ракетної атаки РФ спрямовано на західні області, знову задіяно "Кинджали"

РФ знову обстрілює Україну, кілька груп ракет зафіксовано у східних і південних областях

Унаслідок нічного ракетного удару по лікарні в Харкові постраждала пацієнтка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА